Diskutim:Baleti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

ÉBaleti në Kosovë

Baleti në Kosovë është formuar në vitin 1972 në Prishtinë, në Teatrin Kombëtar të Kosovës. Njëzet e shtatë balerinët e parë të Trupës së Baletit të Kosovës mbaruan shkollën e baletit në Shkup, Maqedoni. Që nga viti 1972 gjer në vitin 1990 ata me sukses u prezantuan para publikut deri në largimin nga forcat serbe ne vitin 1990. Pas luftës në Kosovë, dhe pas afro dhjet vitesh të mosfunksionimit të Trupës së Baletit në Kosovë, hapet shkolla e parë e Baletit, në vitin 2000. Iniciativa për hapjen e kësaj shkolle u murr nga Ahmet Brahimaj, ish balerin ne Trupën e Baletit të Kosovës dhe njëkohësisht drejtor i kësaj trupe. Kjo shkollë nxorri gjeneratat e para të balerinëve të cilët tani me sukses arrinë të performojnë para publikut në Kosovë dhe në rajon. Abi Nokshiqi Angjelin Prelocaj ndër baletanët tjerë janë edhe Panajot Kanaqi, Agron Alia dhe të tjerë, kurse baletin e parë në Shqipëri e ka kompozuar Tish Daia, Halili dhe Hajria kurse në Kosovë Akil Koci Sokoli e Mirusha. Baleti i parë mjuzikëll për fëmijë në Kosovë ishte baleti "Në ëndrra" produksion nga Studio Rudina i realizuar në vitin 2007 dhe i shfaqur në Teatrin Kombëtar të Kosovës si dhe në Teatro tjerë të Kosovës. Me koreografi nga Rudina Bërdynaj. Muzikë nga Tchajkovsky, Vivaldi, Gotan Project, Vanessa Mae dhe Kristi. Vjershat dhe këngët e fëmijëve janë marrë nga tekstet shkollore. Aranzhmani dhe orkestrimi është bërë nga Ylber Asllani ndërsa Aktrimi nga Mentor Zymberaj. Kanë marrë pjesë balerina, aktore, këngëtare dhe trupa e baletit pranë Studio Rudinës--82.114.80.237 28 Mars 2011 18:54 (CEST)