Diskutim:Frédéric Chopin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi artikullin Frédéric Chopin. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk i binden rregullave kryesore.
Shtyp këtu për të filluar një temë të re diskutimi.
Ju lutemi nënshkruani me: – ~~~~

Të gjitha komentet u nënshtrohen këtyre rregullave:

  • Përmbajuni temës!
  • Nuk lejohen: sharje, fyerje, fjalor i papërshtashëm, gjuhë që përmban urrejtje, sulme personale, thirrje për dhunë ose çdo qëndrim tjetër jo i rregullt.

Frédéric Chopin (Polish: Fryderyk [Franciszek] Chopin, sometimes Szopen; French: Frédéric [François] Chopin; surname pronunciation in English: IPA: /ˈʃoʊpæn/ and French: French pronunciation: [ʃɔpɛ̃]; 1 March 1810[1] – 17 October 1849) was a composer and virtuoso pianist of the Romantic period. He is widely regarded as the greatest Polish composer, and one of music's greatest tone poets.[2]

Chopin was born in the village of Żelazowa Wola, in the Duchy of Warsaw, to a French-expatriate father and a Polish mother, and in his early life was regarded as a child-prodigy[3][4] pianist. In November 1830, at the age of twenty, he went abroad; following the suppression of the Polish November Uprising of 1830–1831, he became one of many expatriates of the Polish "Great Emigration."

In Paris, Chopin made a comfortable living as a composer and piano teacher, while giving few public performances. Though an ardent Polish patriot,[5][6] in France he used the French versions of his names and eventually, to avoid having to rely on Imperial Russian documents, became a French citizen.[7][8][9] After some ill-fated romantic involvements with Polish women, from 1837 to 1847 he had a turbulent relationship with the French writer George Sand (Aurore Dudevant). Always in frail health, he died in Paris in 1849, at the age of thirty-nine, of chronic pulmonary tuberculosis.[10][11]

Chopin's extant compositions were written primarily for the piano as a solo instrument. Though they are technically demanding,[12] his style emphasises nuance and expressive depth. Chopin invented musical forms such as the ballade[13] and was responsible for major innovations in forms such as the piano sonata, waltz, nocturne, étude, impromptu and prélude. His works are mainstays and masterpieces of Romanticism in 19th-century classical music.

Alfabeti Muzikor[përpunoni burim]

Këtu janë disa shënime themelore muzikë që ju duhet të dini para se të fillojnë mësimet e pianos aktuale: simbol Muzika është forma me shkrim e muzikës. Muzika është quajtur shpesh një gjuhë universale. Ne të gjithë e dimë se në mënyrë që të flasin një gjuhë, ne së pari duhet të mësojnë alfabetin. Ndryshe nga alfabeti anglisht (e cila ka 26 shkronja) alfabeti muzikor ka vetëm shtatë shkronja - A, B, C, D, E, F, G dhe dhe pastaj kthehet përsëri në A. Ndonjëherë ne përdorim solfege (sohl-fezh) e solfeggio (sohl-ushqyer-Jn) me rrokjet e, ri, mi, fa, sol, la, ti dhe bëni (në qoftë se ju keni parë filmin "Tingujt e muzikës", atëherë ju e dini se çfarë dua të them), për të përmendur shënimet. Nëse ju keni një piano, ju do të gjeni këto shënime disa herë accross e tastierës. Në alfabetin Shqip fillojmë duke mësuar një letër, por në këtë mësimet e pianos lirë, ne së pari duhet të mësojnë C. shënim Kur ju shikoni në tastierë, ju do të shihni se ka çelësat e zezë të cilat janë të grupuara në 2-ta dhe të 3 . Në anën e majtë të secilit grup prej 2 çelësat e zezë, ju do të gjeni shënim C. luajnë të gjitha të C në tastierën tuaj. Kur rri ulur në frontin e piano, ju do të gjeni C. mesme Në anën e djathtë të mesme C është shënim D dhe në të majtë të C është shënim B. Në anën e majtë të 3 çelësat e zezë është shënim F. Luaj gjitha shënimet F në tastierën tuaj. Në anën e djathtë të F është shënim G dhe pas G është A. Pra alfabeti muzika është A, B, C, D, E, F, G dhe pastaj përsëri në A. Ka një total prej 12 çelësat në piano (përfshirë çelësat e zezë). Keyboard piano është vetëm përsëritja e këtyre shënimeve.English 1. Here are some basic music notes that you should know before you begin the actual piano lessons: Music notation is the written form of music. Music is often called a universal language. We all know that in order to speak a language, we must first learn the alphabet. Unlike the English alphabet (which has 26 letters) musical alphabet has only seven letters - A, B, C, D, E, F, G and then back again to A. Sometimes we use solfege (sohl-fezh) of solfeggio (sohl-feed-Joh) with the syllables, re, mi, fa, sol, la, and you do (if you've seen the movie "Sound of Music", then you know what I mean), to notes mentioned. If you have a piano, you will find these notes several times accross the keyboard. In the English alphabet begin teaching a letter, but in this free piano lessons, we must first learn C note when you look at the keyboard, you will see that there are black keys which are grouped in two-to and 3. On the left side of each group of two black keys, you will find the note C play all the C on your keyboard. When you sit in front of the piano, you will find middle C. On the right side of the note is middle C and D to the left of the note C is B. On the left side of the three black keys is the note F. Play all F notes on your keyboard. On the right side is the note F and G after G is A. So the music alphabet is A, B, C, D, E, F, G and then back to A. There are a total of 12 piano keys (including keys black). Piano keyboard is just the repetition of these notes.