Diskutim:Hematologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Shka d.m.th Hematologjia. Une qitashti tu e lexu e tu lujt si fjalkryq e mësova. Nuk e mësova prej spjegimeve po t'u lujt fjalkryq? " αἷμα, haima gen. αἷματος, haimatos - gjak, si dhe λόγος, logos - shkencë " Shkenca e qelizave të gjakut.

Hematolgjia është shkenca e cila meret me studimin fiziologjik, fiziopatologjik si dhe të sëmundjeve të gjakut. Fjala Hematologji rrjedh nga gjuha greke αἷμα, haima gen. αἷματος, haimatos - gjak, si dhe λόγος, logos - shkencë. Ajo përfshin të gjithat sëmundjet e gjakut, ndryshimet në pasqyrën e gjakut, ndryshime në pasqyrën e palcës së ashtit, ndryshime të gjakut, ndryshime të gjakut përmes procesit imunologjik, pengesa të gjakut (Diatezat hemarogjike, Hemofili) dhe pakësimi i gjakut (Trombofili). Këto dy sëmundjet e fundit, emërohen edhe me emrin Hemostazologjia.

Pa, pa. Vetëm lidhëzat, parafjaltë mbeten allashqiptareçe. Gati për çdo të dytën fjalë duhet me shiku në faqe tjera. E kur t'i çel tjerat, edhe atje për mi marr vesh ato duhet mi çel edhe nja 15 faqe tjera, e kështu që bona ikalbë me shku vetë me studiu mjeksin! Une nuk e kom njetë me studiu mjeksin por vetëm po du me ditë se çka nënkuptojnë në mënyrë sipërfaqsore me këtë fjalë. Për studime është projekti WIKILIBËR.--Hipi Zhdripi 7 Prill 2009 01:54 (CEST)