Diskutim:Këpurdhat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kerpudhat studiohen ne gr heterotrofe pa klorofil.zhvillohen ne vende te errta dhe te lageshta Morfologjia: trupi asimilues ne rritje i kerpudhave quhet tal, qe dallohet per mungesen e rrenjeve,kercellit dhe gjetheve. Tali esht 1 qelizor me parete te verteta ai perbehet na teresia e hifeve ose miceli qe njihet si : micel 1 qelizor i cili nuk ka ndarje qelizore (kerpudhat e larta) Micel shumqelizor: nje berthamore kerpudhat e larta ndahen ne septe Pseudomice: qeliza shtohet me bezim edhe eshte tipike perfaqesues te majave te bukes,alkoolit,burres,rrushit.

kerpudhat[redakto tekstin burimor]

kerpudhat perfshijne nje grup apo nje bote te veqante qe dallon nga bota bimore dhe ajo shtazore.Muri i tyre perbehet prej hitini dhe rrallhere prej celuloze.Pasi perbejne nje bote te veqante shume shkenctare mendojne se duhet te formojne nje mbreteri te veqante qe dallon prej te tjerave pra mbreteria e kerpudhave.Trupi i tyre eshte nje dhe shumeqelizor pra me nje apo me shume berthama.Shumica prej tyre kane trup penjzor qe quhet micel.Miceli mund te jete i degezuar dhe i padegezuar dhe nje fije e tij quhet hife e cila paraqet njesine strukturore te miicelit.Kerpudhat ndahen ne kerpudha jargore dhe te verteta Kerpudhat jargore kane aftesi te levizin me ane te proteines miskosomiozinit. Levizjet e tyre mund te behen ne forme valesh duke lene pas vetes gjurme