Diskutim:Kompjuteri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Njohja e pergj

HARDWERI (Trupi)[redakto tekstin burimor]

Paraqet pjesët e forta të kompjuterit që mund ti shohim me sy dhe mund ti prekim me dorë dhe i ndajmë në: Pjesë hardwerike të mbrendshme dhe pjesë hardwerike të jashtme

Pjesët hardwerike të brendshme janë:[redakto tekstin burimor]

ROM (Read Only Memory) - Memoria vetëm për lexim e cila nuk fshihet asnjëherë por ngel ashtu si e ka dhënë prodhuesi.

RAM (Random access memory) - Memoria per lexim dhe shkrim e cila aktivizohet me kyqjen e kompjuterit dhe është aktive deri sa është aktiv edhe kompjuteri, me çkyqjen e kompjuterit kjo memori fshihet, ndërsa kapaciteti i saj mamtet me MB (standarde e tanishme është 256 MB).

Hard Disku - Hard disku është njësi hardwerike ku ruhen të dhënat, programet, shenimet e ndryshme etj, thjeshtë paraqet një magazinë të madhe, kapacitete e HDD maten me GB (standardi i tanishëm është 40-80 GB).

Procesori - Është pjesa kryesore ku bëhet përpunimi i informatave hyrëse-dalëse dhe ai përcakton kompjuterin se me çfarë kompjuteri kemi të bëjmë, kemi disa lloje procesorësh si p.sh AMD.Cirix, Pentium etj. (Standardi i tanishëm është Intel - PENTIUM IV).

Kartela grafike - përcakton pamjen në ekran, kemi disa lloje, kapacteti i matet me MB.

Kartela e zërit – Përcakton zërin në kompjuter.

...dhe pjesë tjera , që gjenden në brendi si Pllakëza amzë etj.

Pjesë të jashtme hardwerike janë:[redakto tekstin burimor]

Tastatura – E cila përpos si pjesë hardwerike mund të përcaktohet edhe si njesi hyrëse nga ku i japim të dhënat dhe komandat e caktuara ,

Ekrani - I cili gjithashtu mund të përcaktohet edhe si pjesë dalëse hardwerike ku i shohim të dhënat e caktuara ,

FDD - flopi disku ose disketa , ketu mund te bejme incizimin e shenimeve te caktuara dhe ti marim me vete , kapaciteti standard i disketes eshte 1.44 MB .

Miu – I cili zavendeson tastaturën në shume raste dhe lehtëson punën me kompjuter .

Printeri – Njesi e jashtme ku i shohim të dhenatdhe rezultatet e caktuara nga puna e jonë me PC-në.

Skaneri,CD ROM-i ,CD-RW,Kamera etj.

SOFTWERI (Shpirti)[redakto tekstin burimor]

Nga vetë fjala SOFT shihet se kemi të bëjmë më diçka të butë dhe të pa prekshme por të dukshme e që si ngjajsi kemi marrë Shpirtin e njeriut , Thjesht SOftweri paraqet programet e komjuterit , edhe pse nuk ka ndonje ndarje karakteristike të softwerit ne do te bëjmë nje ndarje logjike që të kuptojmë me mire programet e caktuara , si psh .

1.Sistemet Operative (DOS,WINDOWS,UNIX,LINUX) 2.Paqet programet (MS OFFICE etj) 3.Programet aplikative (Programe private ) 4.Programe të internetit (Internet explorer , Netskape etj) 5.Programet tjera

Kompjuteri[redakto tekstin burimor]

Kompjuteri është një pajisje elektronike, më e përparuara në botë. Atë e përdorin të gjithë njerëzit e botës. Në fillim kur u krijua, ai ishte më i madh se një dhomë. Pastaj shkencëtarët studiuan shumë dhe zbuluan kompjuterë më të vegjël. Tani në kohën tonë kompjuterët janë shumë të vegjël, saqë mund t'i mbajmë edhe në xhep. Atë e përdorim shumë shpesh. Ai ka shumë të mira nëse dimë t'a përdorim, por është shumë i keq nëse e përdorim për të keq. Nëse kemi internetin atëherë duhet t'a ruajmë kompjuterin duke pasur anti virusin sepse mund të hynë shumë virusa. Disa njerëz që dinë t'a përdorin shumë mirë kompjuterin i bëjnë virusat. Prandaj duhet të ruhemi sa më shumë nga këta njerëz.


LLOJET E KOMPJUTEREAVE

Kompjuteret personal(PC), Mainframe Kompjuterët Apple MAC Kompjuteri i Rrjeti Laptopët Plamtop&Tablet PC PDA-Ndimesi Personal Digital Smartphone -telefonat e menqur Superkompjuteret Minikompjuteret

        Sa kanë:
            Kapaciteti
            Shpejtësia
            Kostoja
            Përparsit
            Të metat
            Shfrytëzuesit tipik

keta komjutera ?


1: Kapaciteti 2: Shpejtësia 3: Kostoja 4: Përparësitë 5: Të Metat 6: Shfrytëzuesit tipik. 1- Kapaciteti : Për dallim nga ndryshimet me kohën teknologjija ka perparuar shum nder vite duke u bazuar në vetë faktin se për qdo ditë teknologjija informative është duke u zhvilluar me një hovë edhe më të madh2: Shpejtësija: Një kompjuter e bënë të veqant si dhe dallohet nga shpejtësija që përmbanë një kuti ( shtëpizë kompjuteri ) me pajisjet përcjellëse siq e përcaktojnë një shpejtësi të kompjuterit si psh: - Truri I kompjuterit ose Procesori (CPU) që është shum I ndjeshum në prekje Per momentin ne treg ekzisotojne keta 3 prodhues te procesoreve: Intel,AMD dhe VIA .

Ram-Memory kemi të madhësive të ndryshme siq kanë qenë më para si dhe siq ka shkuar përpara teknologjija informative e siq kanë qenë dhe janë : 8(mb),16(mb),32(mb),64(mb),128(mb),256(mb),512(mb),1024(mb),2048(mb) si dhe kështu me radhë.

Për funksionim më të mire nevojitet edhe një kartelë grafike me madhësi të madhe që të kemi në funksion punimin në kompjuter sa më të lehtë dhe më të shpejtë.

3: Kostoja: Varësisht produktit ( KOMPJUTERIT) që e kemi në funksion tani për tani shumica në shtëpitë tona ka një kompjuter Pentium IV që është edhe final … Marrë parasysh vitet 2002 kur ka dal kompjuteri më I fundit Pentium IV kostoja e ti ne vitet 2002 ka qenë afer 850 euro për sasi ( copë ) Por nga ana e tregut tani shum janë zbritur qmimet e kompjuterëve kan rënë shum dukshëm për shkakë të konkurrencës në treg.

4: Përparësitë-Përparësitë për në Kompjuter janë dukshëm të mëdha sepse kemi kompjuterë super të shpejt dhe me nje mekanizem më të avancuar.


5: Të Metat : Shumica e kompjuterëve kanë të meta si në prodhim , si në funksionim si dhe kompjuteret e vjetër për nga dallim nga teknologjija e sotme ka pasur shum të meta si ne modifikim , estetik si dhe ne prodhim të kompjuterëve.

Yll Llapashtica