Diskutim:Kronologjia e Re (Fomenko)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

E vërtet që me matematikë mund të shpjegohet historia e njerëzimit sepse 1 edhe 1 bëjnë dy. Po si është e mundëshme që 1 mollë edhe 1 mollë të bëjnë 2 molla kur ato nuk mund të krahasohen ndërmjet veti (a krahasohet molla me dardhën - jo, edhe molla me mollen nuk krahasohet, njëra është më e madhe dhe gjendet në rrethana tjera me mollen tjetër).

Matematika është marrëveshje ndërmjet njerzëve1 e cila e pasqyron realietin e botëkuptimeve të njerzimit. Aty ku botëkuptimet e përgjithëshme të të gjitha kohërave priten në një pikë paraqiten në matematikë2. Pra po delë që në matematikë mund të shikojmë gjurmët e njërzimit, historin e njerzimit.

Deri këtu kjo vepër ruse ka të drejtë, por jo edhe më tutje. Sepse matematika vetëm mund të na japë shënime për përfundimin e marrëveshjeve dhe asgjë më tepër. Në bazë të matematikës mund të shpjegohet historia e njerëzimit por vetëm në dimesionin matematikor. Për shpjegimin, shprehjen apo komentimin e këtij dimesoni nuk ka qenje njerore që mund të jetë i saktë por të gjithë kanë shpjegime relative. Në bazë të 1 dhe 2 për daten e lindjes së Jesusit/Isas data e lindjes është 1. Komentet më të sakta i ka Zoti që i di të gjitha dhe për të cilin, matematika si magazinë e diturisë së njerzimit është si pika e ujit në detë. --Hipi Zhdripi 23 Prill 2007 04:20 (UTC)