Dominoja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dominoja është një lojë me gurë të shënuar. Lojtarët mund të ndahen me grupe (përshembull 2 me 2) dhe zakonisht vendosen përballë njëri tjetrit. Lojën e pare e fillon ai që ka dopje gjashte i cili është një gure ë ka 2 gjashta nga të dyja anët. Pas gjuatjes së atij guri të tjerët vendosin gurë duke iu përshtatur (prsh. dopje gjashtës i përshtatët një gurë që ka një gjashtë, prsh. 6/5 dhe 6/5 i përshtatet një gurë me 5 prsh. 3/5 e kështu me rradhë).Kundershtaret mundohen te hedhin guret e medhenj te paret qe edhe nese humbin piket e fitueseve te jene te vogla.Lojtaret veprojne ne menyre strategjike qe guret qe hedhin te mos i lejojne kundershtaret te nxjerrin gure.Kur nuk ke nje gur me ane te njgjashme me anen tjeter te gurve ne fushe thone "pas". Pasi një lojtar ti ketë hedhur të gjithë gurët ai ose grupi i tij fiton dhe piket merren duke numëruar se sa i kanë ngelur kundërshtarit. Loja shkon deri në sa pikë ë vendosin ne fillim të lojës. Ne lojën me 2 veta merren nga 4 gurë dhe të tjerat janë rezervë, me 3 veta merren 9 gurë secili lojtar dhe 0/0 dopio fusha largohet Nga loja me katër lojtarë merren nga 7 gurë secili dhe asnjë gur nuk përjashtohet.