Dordoleci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Dordoleci është një objekt i ndërtar nga materiale të ndryshme që ndërtojë fëmijët me raste të ndryshme.

  • Dordoleci i borës: Ojekt të cilën e ndërtojnë fëmijët për argëtim gjatë lojrave të tyre në borë.
  • Dordoleci i Shën Gjinit: Kur nuk binte shi në Zadrimje e vende tjera ne vere e thaheshin bimet e kopshteve e te arave, femijet, po me ndihme te plakave benin dordolecin. Mblidheshin bashke dege te gjelbra e qe quhej Dordoleci. E shetisnin ne fshat shtepi me shtepi e siper dordolecit i hidhnin uje duke shqiptuar kenget rituale ku kerkohej shi per arat. Kerkonin dhe dhurata ne shtepite ku shkonin... si shperblim per vepren qe benin.
  • Dordoleci i arave: Objekt në form të njerit që shërben për trembjen e shpezëve të ndryshme nga arat.

Kjo faqe bën kthjellimin e titujve që kanë për bazë Dordoleci.
Nëse një lidhje e brendshme ju solli këtu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen në fjalë që të ridrejtojë direkt te faqja e duhur.