Jump to content

Doreshkrimi Sekretari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lidhja e kontrates nga 1623 e shkruar në latinisht dhe anglisht

Dorëshkrimi "secretacy" është një stil i shkrimit evropian i zhvilluar në fillim të shekullit të gjashtëmbëdhjetë që mbeti i zakonshëm në shekujt XVI dhe XVII për të shkruar anglisht, gjermanisht, uellsisht dhe galisht. [1]

Mbizotëruese para mbizotërimit të shkrimit Italic, ajo lindi nga nevoja për një dorë më të lexueshme dhe të njohura botërisht se dora e librit të Mesjetës së Lartë, në mënyrë që të përballonte rritjen e korrespondencës personale të biznesit në distanca të gjata, në qytete , kancelaritë dhe gjykatat. Dora e përdorur kështu nga sekretarët u zhvillua nga duart e biznesit kursiv dhe ishte në përdorim të zakonshëm në të gjithë Ishujt Britanikë gjatë shekullit XVII. Pavarësisht nga sythat dhe lulëzimet e tij, ajo u përdor gjerësisht nga skriverët dhe të tjerët, puna e tyre ditore përbënte orë shkrimi. Deri në vitin 1618, mjeshtri i shkrimit Martin Billingsley në Shkelqësinë e tij The Pen, 1618 dalloi tre forma të dorës së sekretarit, si dhe duar të "përziera" që përdornin disa forma letrash romake, dhe duart e specializuara, "dora e gjykatës" e përdorur vetëm në gjykatat e Stolit të Mbretit dhe Pleasave të Përbashkëta dhe duarve arkaike të përdorura për ngulitjen e rrotullave të tubave dhe dokumenteve të tjera.

Testamenti i William Shakespeare' i shkruar me doreshkrimin " secretacy"[2]

Në kohën e Henry VII, shumë shkrimtarë filluan të përdorin stilin "Italian" në vend të tij, një skenar kursiv i zhvilluar nga humanisti minuscule ose dora "Roman" e cila ishte më e lehtë për t'u lexuar, por edhe më e lehtë për t'u farkëtuar. Zonjat angleze shpesh u mësuan një "dorë italiane", të përshtatshme për shkrimet e rastit që pritej të bënin.[3] Grace Ioppolo vëren [2] se konventa për të shkruar tekstet e dramave ishte që të shkruheshin aktet dhe skenat, emrat e personazheve dhe udhëzimet e skenës në italic, dhe dialogun në sekretari. Përdorimi modern i shkronjave italike buron nga këto dallime.

Përveç vetë paleografëve, gjenealogjistët, historianët socialë dhe studiuesit e letërsisë së hershme moderne janë mësuar të lexojnë dorën e sekretarit. [4][5]

William Henry Ireland përdori dorën e sekretarit për të falsifikuar shumë dokumente të Shekspirit.


 1. Scottish handwriting: Secretary hand: one hour basic tutorial.
 2. Ioppolo 2010, p. 177.
 3. Shakespeare, Hamilton & Fletcher 1994, pp. 131–33.
 4. Ioppolo 2010, pp. 178f.
 5. Genealogy: Secretary hand at the Wayback Machine (archived December 2, 2010)
 6. "Secretary hand". The Pen Room. University of Leicester. Archived from the original on 1 March 2011.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ "Secretary hand". Wikipedia (në anglisht). 2020-10-08.
 2. ^ a b "Secretary hand". Wikipedia (në anglisht). 2020-10-08.
 3. ^ "Secretary hand". Wikipedia (në anglisht). 2020-10-08.
 4. ^ "Secretary hand". Wikipedia (në anglisht). 2020-10-08.
 5. ^ "Secretary hand". Wikipedia (në anglisht). 2020-10-08.