Doreza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Doreza të ndryshme (një koleksion muze).

Doreza është një veshje që mbulon dorën, me këllëf ose hapje të veçanta për çdo gisht dhe gishtin e madh. Dorezat që shtrihen përtej kyçit të dorës quhen dorashka. Dorezat mbrojnë dhe ngushëllojnë duart kundër të ftohtit ose nxehtësisë, dëmtimit nga fërkimi, gërryerja ose kimikatet dhe sëmundjet; ose nga ana tjetër për të siguruar një roje për atë që një dorë e zhveshur nuk duhet të prekë.

Dorezat janë bërë nga materiale duke përfshirë pëlhurën, leshin e punuar me shtiza, lëkurën, gomën, lateksin, neoprenin, mëndafshin dhe (me postë) metal. Dorezat e kevlarit mbrojnë mbajtësin nga prerjet. Dorezat dhe dorezat janë komponentë integrale të kostumeve nën presion dhe kostume hapësinore.

Dorezat e disponueshme me latex, gome nitrili ose vinyl shpesh vishen nga profesionistët e kujdesit shëndetësor si masa mbrojtëse higjienike dhe ndotjeje. Oficerët e policisë shpesh i veshin ato për të punuar në skenat e krimit për të parandaluar shkatërrimin e provave në vendngjarje. Shumë kriminelë veshin doreza për të mos lënë gjurmë gishtash, gjë që e bën më të vështirë hetimin e krimit. Megjithatë, vetë dorezat mund të lënë gjurmë që janë po aq unike sa gjurmët e gishtave të njeriut.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]