Jump to content

Dyluftimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kodi i Nderit - Një Duel në Bois De Boulogne, afër Parisit, gdhendje në dru pas Godefroy Durand, Harper's Weekly (janar 1875).

Një dyluftim apo duel është një angazhim i organizuar në luftim midis dy personave me armë të përputhura. Gjatë shekujve të 17-të dhe të 18-të (dhe më herët), duelet ishin kryesisht luftime të vetme të zhvilluara me shpata (shpata me shpatë dhe më vonë shpata e vogël), por duke filluar nga fundi i shekullit të 18-të në Angli, duelet u zhvilluan më shpesh duke përdorur pistoleta. Gardhimi dhe pushkatimi vazhduan të bashkëjetojnë gjatë gjithë shekullit të 19-të.

Dueli bazohej në një kod nderi. Duelet nuk bëheshin për të vrarë kundërshtarin por për të fituar “kënaqësi”, pra për të rikthyer nderin duke demonstruar gatishmëri për të rrezikuar jetën për të. Si e tillë, tradita e duelit ishte e rezervuar për anëtarët meshkuj të fisnikërisë; megjithatë, në epokën moderne, ajo u shtri në ato të shtresave të larta. Me raste bëheshin edhe duele me shpata apo pistoleta mes grave.[1][2]

Legjislacioni kundër duelit daton në periudhën mesjetare. Këshilli i Katërt i Lateranit (1215) i shpalli të jashtëligjshme duelet dhe legjislacioni civil në Perandorinë e Shenjtë Romake kundër duelit u miratua në prag të Luftës Tridhjetëvjeçare. Nga fillimi i shekullit të 17-të, duelet u bënë të paligjshme në vendet ku ato praktikoheshin. Dyluftimet në masë të madhe ranë jashtë favorit në Angli nga mesi i shekullit të 19-të dhe në Evropën Kontinentale nga fundi i shekullit të 20-të. Dueli ra në Shtetet e Bashkuara Lindore në shekullin e 19-të dhe në kohën e Luftës Civile Amerikane, dueli kishte filluar të zbehej edhe në jug. Opinioni publik, jo legjislacioni, shkaktoi ndryshimin. Hulumtimet e kanë lidhur rënien e duelit me rritjen e kapaciteteve shtetërore.[3]

  1. ^ Hopton, p.182
  2. ^ Hopton, pp.173-174
  3. ^ Jensen, Jeffrey L.; Ramey, Adam J. (2020-06-09). "Going postal: State capacity and violent dispute resolution". Journal of Comparative Economics (në anglisht). 48 (4): 779–796. doi:10.1016/j.jce.2020.05.007. ISSN 0147-5967. S2CID 226195079.