Dynym

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dynym ose Dylym (turqishtja osmane: دونم; turqisht: dönüm) ishte njësia osmane dhe shqiptare e sipërfaqes ekuivalente me stremma greke ose acre angleze, që përfaqësonte sasinë e tokës që mund të lërohej nga një ekip demash në një ditë. Përkufizimi ligjor ishte "dyzet hapa standarde në gjatësi dhe gjerësi",[1] por sipërfaqja e saj aktuale ndryshonte në mënyrë të konsiderueshme nga vendi në vend, nga pak më shumë se 900 metra katrorë në Palestinën Osmane në rreth 2500 metra katrorë në Irak.[2][3]

Njësia është ende në përdorim në shumë zona të sunduara më parë nga osmanët, megjithëse dynymi i ri ose metrik është ripërcaktuar si saktësisht një dekar (1000 metra katrorë), që është 1/10 hektar (1/10 × 10,000 metra katrorë) si stremma mbretërore moderne greke.[3]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ V.L. Ménage, Review of Speros Vryonis, Jr. The decline of medieval Hellenism in Asia Minor and the process of islamization from the eleventh through the fifteenth century, Berkeley, 1971; in Bulletin of the School of Oriental and African Studies (University of London) 36:3 (1973), pp. 659–661. at JSTOR (subscription required)
  2. ^ Cowan, J. Milton; Arabic-English Dictionary, The Hans Wehr Dictionary of Modern Written Arabic (4th Edition, Spoken Languages Services, Inc.; 1994; p. 351)
  3. ^ a b Λεξικό της κοινής Νεοελληνικής (Dictionary of Modern Greek), Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 1998. ISBN 960-231-085-5