Egalitarianizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Egalitarianizmi është bindja se grupet janë, ose duhet të jenë, të barabarta me njëra-tjetrën. Emri vjen nga frëngjishtja "égal", që nënkupton barazi ose nivel.

Janë disa lloje të egalitarianizmit. Për shembull, egalitarianizmi legal është bindja se një grup i njerëzve duhet të jetë i barabartë në ligj, edhe nëse ata i përkasin racës ose feve të ndryshme. Egalitarianizmi gjinor është ideja se burrat dhe gratë janë njësoj të rëndësishëm, pavarësisht se janë të ndryshëm.

Kjo fjalë mund të përdoret kur flitet për filozofinë në mënyra të ndryshme. Llojet e ndryshme të egalitarianizmit mund të kuptohen duke bërë pyejtje si "Kush është i barabartë me kë?" dhe "Si janë ata the barabartë?"

<references https://simple.wikipedia.org/wiki/Egalitarianism/ {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20160429035810/https://simple.wikipedia.org/wiki/Egalitarianism |date=29 prill 2016 }}>