Ejup Mushoviq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ejup Mushoviq

Em Images.jpg

Emri: Ejup
Mbiemri: Mushoviq
Lindi më: 1930
Vendlindja: Tutin
Vdiq më: 1995
Vdiq në: Tregu i Ri
Profesioni: historian

Ejup Mushoviq (Boshnjakisht:Ejup Mušović), (1930, Tutin - 1995, Tregu i Ri) është historiani më i shquar në Sanxhak.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ejup Mushoviqi u lind në vitin 1930 në qytetin Tutin, të Sanxhakut. Është themelues i muzeut historik në Pazarin e Ri. Jetoi në Pazarin e Ri deri në vitin 1995 ku edhe vdiq.

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Publikoi një numër të madh të veprave shkencore ndër të cilat më të njohura janë:

  • Etnički procesi i etnička struktura stanovništva Novog Pazara’’(‘Proceset etnike dhe struktura e popullsisië së Pazarit të Ri’),
  • Tutin i okolina’’(‘Tutini dhe rrethina’)[1],
  • Stanovništvo Sjenice i Tutina’’(Popullsia e Sjenicës dhe Tutinit)[2]
  • Muslimansko stanovništvo od pada Despotovine 1459. i njegova sudbina’’ (Popullsia myslimane nga rënja e Despotatit (1459) dhe fati i saj),
  • Muslimansko stanovništvo Crne Gore’’ (Popullsia myslimane e Malit të Zi), etj.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ejup Musović:Tutin and its surroundings, 1985.
  2. ^ Ejup Musović:Population in the Sjenica and Tutin Regions, 1990
  3. ^ Ejup Musović Vizituar më 14.07.2016.