Jump to content

Ekonomia e Indonezisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vlerësohet për eksporte dhe importe dhe eksportet më të rëndësishme janë mes : Japonis (22,3 %), Shteteve te Bashkuara te Amerikës (13,9 %), Kinës (9,1 %), dhe Singaporit (8,9 %). Ekonomia kryesore e importit është Japonia (18,0 %), Kina (16,1 %), dhe Singapori (12,8 %). Indonezia ka një shtirje te madhe tek burimet natyrore, duke përfshire këtu Naftën, gazerat natyrale, bakër dhe ari.

Poashtu ne importet më të rendeshimshe të Indonezisë përfshihen edhe makinerinë dhe tekniken, kimikalet e ndryshme, benzinën dhe shumë artikuj ushqimore. Poashtu është anëtare e OPEC-ut.

Ne vitin 1960 ekonomia e Indonezisë shkatërrohet rrepte si pasoje e shkaqeve politike, te një qeverie pa prevoje, te një nacionalizmi te pa-disiplinuar, rezultatet e të cilën arritën deri ne një varfëri te rrepte. Presidenti I ardhshëm Sukarnosi solli një disiplinë te ekonomisë e cila shumë shpejt solli një inflacion te mirë, e stabilizoj monedhën, i anuloj borgjet e huaja, etj.