Ekonomia informale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shitësit informalë në Uttar Pradesh.

Një ekonomi informale (sektori informal ose ekonomia gri) është pjesa e çdo ekonomie që as nuk tatohet dhe as nuk monitorohet nga asnjë formë qeverisjeje. Megjithëse sektori informal përbën një pjesë të konsiderueshme të ekonomive në vendet në zhvillim, ai nganjëherë stigmatizohet si i mundimshëm dhe i pakontrollueshëm. Megjithatë, sektori informal ofron mundësi kritike ekonomike për të varfërit dhe është zgjeruar me shpejtësi që nga vitet 1960. Integrimi i ekonomisë informale në sektorin formal është një sfidë e rëndësishme e politikave.

Në shumë raste, ndryshe nga ekonomia formale, aktivitetet e ekonomisë informale nuk përfshihen në produktin kombëtar bruto (GNP) të një vendi ose në produktin e brendshëm bruto (GDP). Megjithatë, Italia ka përfshirë vlerësime të aktivitetit informal në llogaritjet e saj të PBB-së që nga viti 1987, gjë që rrit GDP-në e saj me rreth 18% dhe në vitin 2014, një numër vendesh evropiane ndryshuan zyrtarisht llogaritjet e tyre të PBB-së për të përfshirë prostitucionin dhe shitjet e narkotikëve në statistikat e tyre zyrtare të PBB-së, në përputhje me standardet ndërkombëtare të kontabilitetit, duke nxitur një rritje ndërmjet 3-7%. Sektori informal mund të përshkruhet si një treg gri i punës. Koncepte të tjera që mund të karakterizohen si sektor informal mund të përfshijnë tregun e zi (ekonomia në hije, ekonomia nëntokësore), agorizmi dhe Sistemi D. Idiomat e lidhura përfshijnë "nën tryezë", "jashtë librave" dhe "punë për para në dorë".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]