Jump to content

Elefanti i savanës afrikane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Elefanti i savanës afrikane (Loxodonta africana) është një nga dy speciet e gjalla të elefantëve afrikanë. Animalshtë kafsha më e madhe tokësore e gjallë, me demat që arrijnë lartësinë e shpatullave deri në 3.96 m dhe një masë trupore deri në 10.4 t .[1] Ajo është e shpërndarë në 37 vende afrikane dhe banon në pyje, kullota dhe pyje, ligatina dhe tokë bujqësore. Që nga viti 2021, ajo është regjistruar si e rrezikuar në Listën e Kuqe të IUCN. Kërcënohet kryesisht nga shkatërrimi i habitatit, dhe në pjesë të vargut të tij edhe nga gjuetia e mishit dhe fildishit. Shtë një gjitar shoqëror, që udhëton në tufa të përbëra nga lopë dhe pasardhësit e tyre. Demat e rritur zakonisht jetojnë vetëm ose në grupe të vogla beqarësh. Shtë barngrënës, që ushqehet me bar, zvarranikë, barishte, gjethe dhe leh.

Elephas africanus ishte emri shkencor i propozuar nga Johann Friedrich Blumenbach në 1797.[2] Loxodonte u propozua si emër i përgjithshëm për elefantët afrikanë nga Frédéric Cuvier në 1825. Ky emër i referohet tabletë -formë smalt të dhëmbëve dhëmballë, i cili ndryshon në mënyrë të konsiderueshme nga formën e smalt dhëmballë e elefantit aziatike.[3]

Në shekujt 19 dhe 20, disa ekzemplarë zoologjikë u përshkruan nga natyralistët dhe kuratorët e muzeve të historisë natyrore nga pjesë të ndryshme të Afrikës, duke përfshirë:

  • Elephas (Loxodonta) oxyotis dhe Elephas (Loxodonta) knochenhaueri nga Paul Matschie në 1900. E para ishte një mostër nga lumi i sipërm Atbara në Etiopinë veriore, dhe e dyta një mostër nga zona Kilwa në Tanzani.[4]
  • Elephas africanus toxotis, selousi, peeli, cavendishi, orleansi dhe rothschildi nga Richard Lydekker në 1907 i cili supozoi se madhësia e veshit është një karakter dallues për një garë. Këta ekzemplarë u qëlluan në Afrikën e Jugut, Mashonaland në Zimbabve, Malet Aberdare dhe zonën e Liqenit Turkana në Kenia, në Somaliland dhe në Sudanin perëndimor, respektivisht.[5]
  • Elefanti i Afrikës së Veriut (L. a. Pharaohensis) nga Paulus Edward Pieris Deraniyagala në 1948 ishte një mostër nga Fayum në Egjipt.[6]

Sot, të gjithë këta emra konsiderohen sinonime.

  1. ^ Larramendi, A. (2016). "Shoulder height, body mass and shape of proboscideans" (PDF). Acta Palaeontologica Polonica (në anglisht). 61 (3): 537–574. doi:10.4202/app.00136.2014.
  2. ^ Blumenbach, J. F. (1797). "2. Africanus". Handbuch der Naturgeschichte [Handbook of Natural History] (në gjermanisht) (bot. Fifth). Göttingen: Johann Christian Dieterich. fq. 125.
  3. ^ Cuvier, F. (1825). "Éléphants d'Afrique". përmbledhur nga Geoffroy-Saint-Hilaire, É.; Cuvier, F. (red.). Histoire Naturelle des Mammifères, avec des figures originales, coloriées, dessinées d'après des animaux vivans (në frëngjisht). Vëll. Tome 6. Paris: A. Belain. fq. 117–118.
  4. ^ Matschie, P. (1900). "Geographische Abarten des Afrikanischen Elefanten". Sitzungsberichte der Gesellschaft Naturforschender Freunde zu Berlin (në gjermanisht). 3: 189–197.
  5. ^ Lydekker, R. (1907). "The Ears as a Race-Character in the African Elephant". Proceedings of the Zoological Society of London (në anglisht) (January to April): 380–403.
  6. ^ Deraniyagala, P. E. P. (1955). Some extinct elephants, their relatives, and the two living species (në anglisht). Colombo: Ceylon National Museums Publication.