Jump to content

Elektronika analogjike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Elektronika analogjike është disiplinë që ka të bëjë me sistemet elektronike që veprojnë në (tension, intensitet, ngarkesë) të cilat ndryshojnë në mënyrë të vazhdueshme. Ajo ndryshon nga elektronika digjitale e cila mirret me vlera më statike të tensionit dhe intensitetit. Ne e përdorim termin "analog" në elektrikë sepse sasitë/vlerat janë korrespondojnë sinjalit për të trajtuar (analogues)[1].

Sinjal Analog si një funksion i kohës

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi është e lidhur shpesh në një kontekst që është elektrik, por sisteme të tjera të tilla si mekanike, pneumatike, hidraulike, etj, gjithashtu mund të përdorin sinjalet analoge.

Sinjalet Analoge dhe digjitale të sinjaleve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Informacioni nuk është transkriptuar në mënyrë të njëjtë në qarqe analoge dhe digjitale . Sistemet digjitale përdornin kuantizimin dhe kodimin e informacionit, ndërsa sistemet analoge punojnë në vlera me një ndryshim të vazhdueshëm.

Historikisht, fillimet e sistemeve elektronike ishin të tipit analog. Ato kishin një strukturë më të thjeshtë. Një funksion të ngjashëm është kryer me më pak komponente në analoge sesa në dixhitale.

Progresi i integrimit dhe rritja e mikro-elektronikës kanë nxitur zhvillimin e elektronikës digjitale. Shumica e  sistemet elektronike të tanishme përfshijnë sisteme dixhitale dhe analoge. Edhe pse përqindja e analogëve është reduktuar në favor të dixhitalëve, elektronika analoge, megjithatë, mbetet e domosdoshëme në një numër të aplikacioneve, duke përfshirë sensorë & transduktorë.

Përparësia kryesore e elektronikës digjitale është thjeshtësia e saj gjatë operimit që e bën sjelljen e saj shumë të parashikueshme. Rregullat e kuantifikimit dhe kohës (në qarqet sinkrone) lejojë lehtë ndërtimin e sistemeve komplekse dhe të besueshme. Integrimi ka bërë të mundur prodhimin e këtyre dhe poashtu i ka bërë shumë më të lira.

Fushat e përdorimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe pse elektronika digjitale është aktualisht shumë e përhapur, sistemet analoge janë ende gjerësisht të pranishme dhe të domosdoshme. Ato mund të grupohen në familje të ndryshme :

  • sensorë : më sensorë që gjeneronë sinjale analoge
  • qarqeve, instrumente : Zinxhiri i mledhjes së informatave për para-përpunim dhe para-përgatitje për amplifikim në mënyrë analoge.
Një llogaritës analog.

Références[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ De l'analogique au numérique.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • digjitale elektronike