Ngarkesa elektrike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ngarkesa elektrike është një veti themelore e konservuar e disa thërrmijave nënatomike, e cila përcakton bashkëveprimin elektromagnetik. Lënda që është elektrikisht e ngarkuar, influencohet nga, dhe në të njëjtën kohë prodhon një fushë elektromagnetike. Bashkëveprimi midis një ngarkese lëvizëse dhe një fushe elektromagnetike është burimi i forcës elektromagnetike, e cila është një nga katër forcat themelore.

Një shikim i përgjithshëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Njësitë[redakto | redakto tekstin burimor]

kuloni

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Peshorja e Kulombit

Vetitë[redakto | redakto tekstin burimor]

Përveç vetive të përshkruara në artikujt në lidhje me elektromagnetizmin, ngarkesa është një madhësi e cila zotron invariancë relativistike. Kjo do të thotë se çdo grimcë që ka ngarkuar Q, pa marrë parasysh se sa shpejt shkon, gjithmonë ka ngarkesë P. Kjo veti është verifikuar eksperimentalisht duke treguar se ngarkesa e një bërthame heliumi (dy protone dhe dy neutrone të lidhuar së bashku në një bërthamë që lëviz me shpejtësi të lartë) është e njëjtë si dy bërthama deuteriumi (një proton dhe një neutron të lidhur së bashku, por duke ecur shumë më ngadalë se si do te ishin ne një bërthamë heliumi).

Ligji i ruajtjes së ngarkesës elektrike[redakto | redakto tekstin burimor]

Ngarkesa elektrike e përgjithëshme e një sistemi të izoluar ngelet konstante megjithë ndryshimet e ngarkesës brenda vetë sistemit . Ky ligj trashëgohet në të gjitha proceset e njohura në fizikë dhe mund të derivohet në një formë lokale nga invarianca e madhësive e funksionit valor. Konservimi i ngarkesës elektrike rezulton në ngarkesën e korrentit tek ekuacionin i vazhdimësisë. Në mënyrë më të përgjithshme, ngarkesa totale në dendësinë e ngarkesës \rho brenda një volumi integrimi V është e barabartë me integralin e sipërfaqes mbi densitetin e korrentit J në sipërfaqen e elementit sipërfaqësor S, i cili është i barabartë me korrentin I:

- \frac{d}{dt} \int_V \rho\, \mathrm{d}V = \int_S \mathbf{J} \cdot \mathrm{d}\mathbf{S} = \int J S \cos\theta = I.

Pra, konservimi i ngarkesës elektrike, sic jepet nga ekuacioni i vazhdimësisë, jep rezultatin:

I = -\frac{dQ}{dt}.

Ngarkesa e transferruar midis kohës t_o dhe t merret duke integruar të dyja anët:

Q = \int_{t_o}^{t_f} I\, \mathrm{d}t

ku I është korrenti total që del nga një sipërfaqe e mbyllur dhe Q është ngarkesa elektrike që ndodhet brenda vëllimit të kufizuar nga kjo sipërfaqe.

Shikoni gjithashtu[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]


Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]