Joni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Disambig.svg Ky artikull merret me substancën kimike Joni, për detin shiko Deti Jon.

Joni është atom ose molekulë që ka humbur elektrone ose që ka marrë elektrone të tepërta; atom ose grup atomesh me ngarkesë. elektrike

Jonet[redakto | redakto tekstin burimor]

Me ane te eksperimenteve te shumta eshte vertetuar se protonet dhe elektronet kane ngarkese elektrike.Dhe,pikerisht kjo ngarkese elektrike eshte shkaku i te gjitha dukurive elektrike dhe magnetike qe i verejm ne natyrë . Ekzistojn dy lloje ngarkesash elektrike:pozitive dhe negative.Ngarkesa elektrike e elektronit eshte negative dhe shenohet me (-e) ,kurse ajo e protonit eshte (+e). Pra,protoni dhe elektroni kane sasi te njejt te elektricitetit,por me shenja te kunderta. Neutronet jane grimca pa ngarkese elektrike,pra,jane neutrale. Ngarkesa e pergjithshme elektrike e atomit ne gjendje normale eshte zero dhe kete e quajme elektronetruale.Kshtu p.sh.,atomi i hidrogjenit (H) dhe i litiumit (Li) ne gjendje normale kane ngarkesen e pergjithshme q te barabarte me zero.pra:

 Hidrogjeni: Z=1        Ltiumi: Z=3
   q=(+e+(-e=0        q=(+3)+(-3)=0

Kjo Vlen per gjdo atom qe ndodhet ne gjendje normale dhe me kete ngarkesat elektrike mund t'i neutralizojm ose t'i anulojme vetem me ngarkesa te njejta; por me shenja te kunderta.Kjo do te thote se shuma e pergjithshme e ngarkeses elektrike duhet te mbetet e njejte.