Emili, ose Mbi edukatën

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emili ose Mbi edukatën - 1762

Emili, ose Mbi edukatën (frëngjisht: Émile, ou De l’éducation) është një traktat mbi natyrën e edukimit dhe natyrën e njeriut shkruar nga Jean-Jacques Rousseau dhe botuar në vitin 1762. Edhe vetë Rousseau e konsideronte atë si shkrimin "më të mirë dhe më të rëndësishëm" nga të gjitha shkrimet e tij. [1] Për shkak të një pjese të librit të titulluar "Profesioni i Besimit të Vikar Savoyardit", Emili u ndalua në Paris dhe Gjenevë dhe botimi i tij i parë u dogj publikisht në vitin 1762. [2] Gjatë Revolucionit Francez, Emili shërbeu si frymëzim për atë që më vonë u bë një sistem i ri kombëtar arsimor. [3]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rousseau, Jean-Jacques. Rrëfimet . Trans. JM Cohen. Nju Jork: Penguin (1953), 529-30.
  2. ^ E. Montin, "Introduction to J. Rousseau's Émile: or, Treatise on education by Jean-Jacques Rousseau", William Harold Payne, transl. (D. Appleton & Co., 1908) p. 316.
  3. ^ Jean Bloch traces the reception of Emile in France, particularly amongst the revolutionaries, in his book Rousseauism and Education in Eighteenth-century France Oxford: Voltaire Foundation (1995).

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]