Emri i trendafilit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Emri i trendafilit (Italisht: Il nome della rosa [il ˈnoːme della ˈrɔːza]) është romani i parë i shkrimtarit italian Umberto Eco. Është roman mister vrasje e vendosur në një manastir italian më 1327; një mister intelektual që ndërthur semotikën në trillime, analiza biblike, studime mesjetare dhe teori letrare.

Përmbajtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1327, frati françeskan William i Baskerville dhe Adso i Melk, një rishtar i Benediktinit që udhëtonte nën mbrojtjen e tij, mbërrijnë në një manastir Benediktini në Italinë Veriore për të marrë pjesë në një debat teologjik. Kjo abati është duke u përdorur si terren neutral në një mosmarrëveshje midis Papës Gjon XXII, dhe françeskanëve, të cilët dyshohen për herezi.

Manastiri është i shqetësuar nga vdekja e Adelmo të Otrantos, një ilustrues i nderuar për ilustrimet e tij. Adelmo ishte i aftë në veprat e artit komik, veçanërisht në lidhje me çështjet fetare. William ngarkohet me abatin e manastirit, Abo i Fossanova, të hetojë vdekjen, dhe ai ka një debat me një nga murgjit më të vjetër në abati, Jorge of Burgos, për kuptimin teologjik të të qeshurës, të cilin Jorge e përçmon.

Të nesërmen, një studiues i Aristotelit dhe përkthyes i greqishtes dhe arabishtes, Venantius i Salvemecit, është gjetur i vdekur në një vazo gjaku të derrit. Më parë, William dhe Adso ishin ndaluar të hynin në bibliotekën e labirintëve nga bibliotekari Malachi i Hildesheim, kështu që ata depërtojnë në labirint, duke zbuluar se duhet të ketë një dhomë të fshehur, me titullin finis Africae. Benno i Uppsala, një studiues retorik, i zbulon William se Malachi, dhe ndihmësi i tij Berengar i Arundel, kishin një lidhje homoseksuale, derisa Berengar joshte Adelmo, i cili kreu vetëvrasje nga konflikti i turpit fetar. Të vetmit murgj të tjerë që morën vesh rreth padive ishin Jorge dhe Venantius.

Një ditë më pas, Berengar është zhdukur, gjë që i bën presion Williamit. William mëson se si Salvatore e Montferrat, dhe Remigio i Varagine, dy murgj të qarqeve, patën një histori me heretikët Dulcinian. Ndërkohë, Adso është joshur nga një vajzë fshatare, me të cilën ka përvojën e tij të parë seksuale. Pas rrëfimit për William, Adso është i shfajësuar, megjithëse akoma ndihet fajtor. Severinus i Sankt Wendel, barishte, i thotë William se trupi i Venantius kishte njolla të zeza në gjuhë dhe gishta, gjë që sugjeron helm. William dhe Adso depërtojnë në bibliotekë edhe një herë, duke zbuluar se Venantius kishte një libër të vjedhur prej tij, të cilin ata e ndjekin.

Në ditën e katërt, Berengar është gjetur e mbytur në banjë, megjithëse ai mban njolla të ngjashme me ato të Venantius. Bernard Gui, një anëtar i Inkuizicionit, arrin të kërkojë vrasësin përmes zbritjes së papës. Për shkak të kësaj ardhjeje, Gui arreston vajzën fshatare Adso të dashur, si dhe Salvatore, duke i akuzuar ata të dy për herezi.

Remigio merret në pyetje nga Gui, i cili e frikëson atë në zbulimin e së kaluarës së tij heretike, si dhe rrëfen rremë për krimet e Abbey. Severinus atëherë është gjetur i vdekur në dhomën e tij, të cilës Jorge i përgjigjet duke udhëhequr një predikim për ardhjen e Antikrishtit.

Malachi kthehet në predikimin e hershëm atë ditë afër vdekjes, dhe fjalët e tij të fundit kanë të bëjnë me akrepat. Nicholas of Morimondo, glazier, i thotë William se kushdo që është bibliotekari, atëherë do të bëhej Abati, dhe me dritë të re, William shkon në bibliotekë për të kërkuar prova. Abati është i shqetësuar që William nuk e ka zgjidhur krimin, dhe se Inkuizicioni po e dëmton atë, kështu që ai e zjarr William. Atë natë, William dhe Adso depërtojnë në bibliotekë edhe një herë në kërkim të finis Afrikanës.

William dhe Adso zbulojnë Jorge duke i pritur në dhomën e ndaluar. Ai thotë se ai ka qenë duke udhëhequr Abbey me vite, dhe viktima e tij e fundit është vetë Abati, i cili është bllokuar në një pasazh të fshehtë të bibliotekës. Abati mbyt, dhe Jorge u thotë atyre se libri i fshehur i Venantius ishte Poetika e Dytë e Aristotelit, që flet për virtytet e të qeshurës, diçka që Jorge e përçmon. Jorge vuri helm në faqet në libër, duke e ditur që një lexues do të duhej të linte gishtat për t'i kthyer ato. Venantius ishte duke përkthyer librin dhe vdiq. Berengar e gjeti trupin dhe e hodhi atë në gjakun e derrit, nga frika e ekspozimit, përpara se të lexonte vetë librin dhe të vdiste. Malachi ishte i bindur nga Jorge që të merrte librin, i cili u ngjit me Severinus, kështu që ai vret Severinus dhe merr librin, para se të bëhej kurioz dhe të vdiste gjithashtu.

Të gjitha vrasjet përfundojnë me Shtatë Bori, të cilat bëjnë thirrje për objekte që bien nga qielli (Adelmo u hodh nga një kullë), pishina gjaku, helm nga uji, pjekja e yjeve (Severinus u vra me kokën e futur me një grykë qiellore), akrepa, karkaleca dhe zjarr. Jorge konsumon faqet e helmuara të librit dhe përdor fenerin e Adso-s për të filluar një zjarr, i cili digjet bibliotekën. Ndërsa zjarri përhapet në pjesën tjetër të abatit, Uilliam ankohet për dështimin e tij. Të hutuar dhe të mposhtur, William dhe Adso shpëtojnë nga abati. Vite më vonë, Adso, tani i moshuar, kthehet në rrënojat e abatit dhe mbledh libra që u shpëtuan nga zjarri, duke krijuar një bibliotekë më të vogël.