Umberto Eco

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Umberto Eco 01.jpg

Umberto Eco ka lindur me 5 janar 1932, është një nga filozofët, kritikët letrarë dhe novelistët më të shquar të kulturës italiane dhe ndërkombëtare.Librat e tij janë të përkthyer në shumë gjuhë të huaja. Romani i tij më i njohur është "Emri i trëndafilit" ("Il nome della rosa", 1980).

Ai është një intelektual i mistershëm. Novela e tij në vitin 1988 "Il pendolo di Foucault" e përshkruan atë si një person që kupton kodet e Da Vinçit.

Eco ka lindur në qytetin e Aleksandrisë, në regjionin Piemont (Italia Veriore). Babai i tij, Gjulio ishte një llogaritar para qeverisë e cila e thirri atë të punoje në 3 lufta. Gjatë luftës së dytë botërore, Umberto dhe nëna e tij, Xhovana, u shpërngulen në një fshat në Piemont, në mal. Eko mori një kulturë tjetër dhe ai bëri referenca ne shitje dhe dhuroi në punën e tij dhe ne intervista.

Eko është president i Universitetit të Bolonjës dhe është person nderi në Kellogg College, University of Oxford. Ai ka shkruar tekste akademike, libra për fëmije dhe shumë ese.