Energjia kinetike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Energjia kinetike është aftësia e trupave që të kryejnë punë për shkak se kanë një shpejtësi të caktuar. Për ta llogaritur energjinë kinetike të trupit me masën \,m, i cili lëviz me shpejtësi \,v, bëhet llogaritja e punës, e cila nevojitet që forca \,F ta nxitojë trupin në ndonjë rrugë nga gjendja e qetësisë deri në gjendjen me shpejtësi \,v. Pra, madhësia e energjisë kinetike \,E_k është e barabartë me punën e cila është kryer në mënyrë që trupi ta ketë fituar shpejtësinë \,v. Ajo punë është:

\,A=F s

Meqenëse forca është konstante, do të jetë \,F=ma, kurse lëvizja do të jetë njëtrajtësisht e nxituar, përkatësisht rruga është

\,s=\frac{1}{2}at^2,

atëherë ekuacioni për punën mekanike do të jetë:

\,A=ma \cdot \frac{1}{2}at^2=\frac{1}{2} ma^2t^2,

dhe meqenëse është \,v=at, atëherë energjia kinetike do të jetë:

\,A=E_k=\frac{1}{2}mv^2.

Në qoftë se trupi kryen punë negative \,(A<0), atëherë energjia kinetike e tij zvogëlohet \,(\Delta E_k<0). Në qoftë se mbi trup kryhet puna pozitive \,(A>0), atëherë energjia kinetike e tij zmadhohet \,(\Delta E_k>0). Në rast se puna është e barabartë me zero \,(A=0), atëherë energjia e trupit mbetet konstante.

Shiko dhe këtu[redakto | redakto tekstin burimor]