Engjell Muhedin Shehu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Engjell Muhedin Shehu
Fotoporteti
Emri Engjell
Mbiemri Shehu
Lindur më 17 mars 1962
Lindur në Bënçë, Tepelenë
Kombësia shqiptare
Shtetësia shqiptare, belge
Profesioni shkrimtar, publicist, agronom

Engjëll Muhedin Shehu, lindi më 17 mars të vitit 1962Bënçërrethit Tepelenë, Shqipëri, është agronom, publicist dhe shkrimtar shqiptar.

Biografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Shkollën e mesme profesionale dega Agronomi “Memo Nexhipi - Dukaj“, Tepelenë e ka kryer në vitet (1977-1981). Në vitin 1983 kreu shkollën policore (1983-1986).

Ka punuar si ekonomist në tregtinë ushqimore Tiranë në vitet (1988-1992). Punoj si gazetar në gazetën “Rilindja demokratike” si dhe operator në televizionin TV Shijak të Tiranës (1997-1999). Si operator i televizionit Shijak dhe si gazetar i Partisë Demokratike te Shqipërisë, më datën 14 shtator 1998 është plagosur nga forcat e rendit para Kryeministrisë Shqiptare, duke filmuar ceremonialin mortor të varrimit të deputetit dhe demokratit Azem Hajdari.

Si rezultat i represionit qeveritar ndaj tij për bindjet politike dhe kërcënimeve djallëzore për likuidim fizik dhe politik, në muajin maj 1999, Engjëlli me familjen e tij emigroi në Belgjikë. Ka shkruar dhe shkruan në shtypin e vendit dhe të huaj shumë shkrime politike e publicistike. Boton vazhdimisht shkrime politike e publicistike si dhe poezi në shumë forume virtuale të internetit.[1] Engjëll Shehu boton gjithashtu poezi ne sitin e tij të internetit.[2] Engjëll Shehu është një figurë e rëndësishme në letërsin shqiptare, ai ka botuar tre libra me poezi saterike. Engjëll Shehu ka kryer studime ne Belgjikë si: Institutin Elektrik, Institutin Informatik si dhe studimet për Përkthyes (Traducteur-interprète). Aktualishtë punon përkthyes Frëngjishte - Shqip dhe Shqip - Frëngjishte në Belgjikë. Ai gëzon një popullaritet të madhe nga të gjithë banoret vendas ku jeton si dhe nga komuniteti Shqiptar ne Belgjikë.

Traduction en Français

Biographie

Il a suivit ses études à école secondaire professionnel- branche de l'agronomie- "Memo Nexhipi-Dukaj" ,de 1977 à 1981. En 1983, Il a continué ses études à l'académie de police jusqu'en 1986.

Il a travaillé comme économiste ,à Tirana ,dans le commerce alimentaire (1988-1992). Il a travaillé comme journaliste dans le journal «renaissance démocratique» et comme opérateur de télévision à «TV Shijak» à Tirana (1997-1999). En tant que opérateur de télévision Shijak et que journaliste du Parti Démocratique albanais le 14 Septembre 1998, il fut blessé par les forces spéciale du Gouvernement, devant la résidence de Premier Ministre Albanais . Tandis qu'il filmais les funérailles du député démocrate Azem Hajdari.

À la suite de la répression du gouvernement pour ses opinions politiques et des menaces physique et politique, au mois de mai 1999, Engjell avec sa famille a émigré en Belgique. Depuis lors, il écrit des articles politiques. Il écrit également des poèmes et des fables dans de nombreux forums.

[1] Engell Shehu a publié aussi des poèmes sur son blog [2]. Shehu Engell est un auteur connu dans la littérature albanaise, il a publié trois livres : des poésies satiriques.

Engell Shehu a mené des études en Belgique :Institut ‘’Saint- Laurent’' pour une formation d'électricien et l'informatique, des études de traducteur (Traducteur-interprète). Il travaille actuellement comme Traducteur – Interprète, français – albanais et albanais - français en Belgique.

Veprat[redakto | redakto tekstin burimor]