Jump to content

Enriko Kavali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djali i piktorit Karlo Xhuzepe Kavalli dhe Franceska Motës, ai la Santa Maria Maggiore (Lugina e Ossolas ) për Francën, kur familja e tij u zhvendos atje në 1855. Pasi kaloi tre vitet e para në Grenoble, ai jetoi për dhjetë vjet në Lyon ku u regjistrua në Akademinë Kombëtare të Arteve të Bukura . Ai ndoqi kurse ku u mësua nga mjeshtri Joseph Guichard [fr] dhe lidhi kontakte me protagonistë të tjerë të skenës së artit si François-Auguste Ravier [fr] , François Vernay [fr] , Louis Carrand [fr] dhe Jean Seignemartin . Shpërthimi i Luftës Franko-Prusiane nxiti familjen Kavali të lëvizte së pari në Paris, pastaj në Marsejë, ku Enriko u njoh dhe u frekuentua me Adolf Monticelli-n, mësimet e të cilit në temën e dritës dhe ngjyrës influencuan shumë në piktorin e ri italian. Prodhimi i tij piktoresk i kësaj periudhe mbetet kryesisht i panjohur, megjithatë ne e dimë se dy portrete nga Kavali u pranuan për Sallonin e Parisit të 1881 dhe veçanërisht admirohej nga kritikët e revistës Ilustrimet Italiane [it] .

Familja Kavali kthye në Santa Maria Maxhore, ku Karlo Xhuzepe dhe Enriko morën mësimet në shkollën lokale

Roseti Valentini [1] nga 1881 deri në 1892. Enriko pati sukses në nxitjen dhe përfshirjen e studentëve të tij - të cilët shkëlqyen Karlo Fornarën, Xhovani Batista Colina, Xhan Maria Rastelini, Mauricio Bornjez dhe Lorenzo Pereti Junior - nëpërmjet studimit të mjeshtrave të mëdhenj dhe përvojës praktike en plein air, sipas rregullave të modernizmin që kishte mësuar në Francë.

Përvoja e mësimdhënies e Enriko Kavalit në akademinë e vogël në Val Vixhexo u ndërpre brutalisht në 1892 nga vdekja e babait të tij, i cili zyrtarisht e zotëronte postin. Komisioni Administrativ i shkollës prononcoi një konkurs për të zëvendësuar Karlo Xhuzepe Kavalin pa marrë parasysh përvojën dhjetëvjeçare të djalit të tij, i cili e braktisi fushën në shenjë proteste. I shoqëruar fillimisht nga Fornara dhe Pereti i Ri, ish-mësuesja u largua përsëri për në Francë, duke filluar një udhëtim të mundimshëm që e pa atë duke u endur nga një vend në tjetrin derisa më 1901 u kthye në shtëpi për të pranuar një postim të përkohshëm në të njëjtën shkollë Roseti Valentini, i cili megjithatë nuk u rinovua në fund të vitit shkollor. Pasoi një tjetër pesëmbëdhjetë vjecar punimesh, restaurimesh dhe mësimesh private në Itali dhe Francë. Vetëm në vitin 1917, me mbështetjen e disa figurave të Santa Maria Maxhore, artisti caktoi një pozicion të përhershëm në Shkollën Roseti Valentini, ku mësoi deri sa vdiq .

Në vitin 1946, me iniciativën e Karlo Fornarës dhe mbrojtësit të artit Amedeo Katapano, një pllakë përkujtimore u vendos në fasadën e shkollës Valentini Roseti, toni polemik i tij synonte ata që kishin penguar Kavalin që të mbetej babai i tij si drejtor i shkollës. Gjithashtu në vitin 1946, Bashkia e Santa Maria Maxhore i dedikoi rrugën, në të cilën gjendej Shkolla e Arteve të Bukura, e Enriko Kavalit.

Ekspozitat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • " Një shkollë e pikturës në Val Vigezzo: 1881-1919 ": Torino / Novara, 1990  </br>
 • " Paesaggi dell'Ottocento. Verso la luce " [2] : Riva del Garda, 2010  </br>
 • " Le soglie della natura ": Arco di Trento, 2010  </br>
 • " Alessandro Poscio, collezionista appassionato ": Domodossola, 2014  </br>
 • " Carlo Fornara dhe il ritratto vigezino " [3] : Domodossola, 2015  </br>

Letërsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Guido Cesura: " Enriko Kavali dhe piktura vinjezina ", Colombi, Milan, 1974  </br>
 • Davide Ramoni: " Shkolla e Bukurisë Rosetti Valentini në Santa Maria Maxhore. Vicenda e kontributit në pikturën në nëntë vjetorin e themelimit ", tip. S. Gaudenzio, Novara, 1978  </br>
 • Dario Gnemmi: " Një shkollë e pikturës në Val Vigezzo: 1881-1919. Carlo Xhuzepe dhe Enriko Kavali, Xhovani Batista Ciolina, Karlo Fornara ", Katrori II, Torino, 1990  </br>
 • Guido Cesura: " Enrico Cavalli piktor ", Grossi, Domodossola, 1993  </br>
 • Dario Gnemmi: " Retour à la ferme ", Klubi i Biglia, Domodossola, 1993  </br>
 • Francesco Ferrari: " Shkolla e arteve të bukura Roseti Valentini në Santa Maria Maxhore ", Grossi, Domodossola, 1999  </br>
 • Dario Gnemmi: " Monticelli dhe shkolla e Enriko Kavali ", Madame Webb, Domodossola, 2006  </br>
 • Dario Gnemmi: " Vigezzini di Francia. Pittura d'alpe e d'Oltralpe nga 8 deri 900 në Valle Vigezzo ", Skira, Milan, 2007  </br>
 • Giovanna Nicoletti: " Pejzazhet e 800. Përgjatë dritës ", Temi, Trento, 2009  </br>
 • Giovanna Nicoletti / Dario Gnemmi: " Zgjedhjet e natyrës ", Grafica 5, Arco di Trento, 2010  </br>
 • Davide Brullo: "Appassionata incompetenza . I pesëdhjetë e gjysmë të koleksionit Poscio ", Madame Webb, Domodossola, 2011  </br>

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]