Jump to content

Esh-Shatibi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Abu Ishaq al-Shatibi lindi më 1320 dhe vdiq më 1388 në Granada, ishte dijetarë dhe ndjekës i medh'hebit Maliki. Emri i tij i plotë ishte "Ibrahim bin Mosa bin Muhammad al-Shatibi al-Gharnati". Dita e lindjes dhe vendi i lindjes së tij është e panjohur. Sidoqoftë një prej mbiemrave të tij "As-Shatibi" që është në Xàtiva, i cili tregon se ai ishte pasardhës i kësaj qyteti.

Librat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Al-Iʻtiṣām i cili është libër i famshëm që ka të bëjë me bidatet (risitë) e fesë. Ky libër ka 10 kapituj. Parathënia është shkruar nga Syed Rasheed Radha Al-Misri. Ky libër është publikuar nga Dar al-Kutb Al-Arabiya më 1931 në Kajro.
 2. Al-Muwafaqaat fi Usool al-Sharia është poashtu libër i mirë i Imam Shatibit. Është publikuar nga Dawlat Al-Tunisia në katër vëllime dhe është publikuar dhe përkthyer në gjuhë angleze.
 3. Shara ala al-Khutasa i cili tregon për Ilm-Nahwu.
 4. Al-Itifaq fi Elm al-Ishtiqaq i cili tregon për Ilm-Sharf, por u humb gjatë jetës së tij.
 5. Kitab al-majalis i cili tregon për komentimin e librit e Sahih Buhari (al-Kitab Al-Biyooh).
 6. Kitab Al-ifidaat wa Al-inshadaat i cili ka dy vëllime në literaturë.

Mësuesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Imam ibn al-Fakhar al-Abeeri
 2. Abu al-Qasim Al-Satti
 3. Imam Abu Abdullah al-tilmasani
 4. Imam Abu Abdullah al-Maqri
 5. Shaikh Abu Saeed bin Lab
 6. Imam Jaleel bin Marzooq
 7. Abu Ali Mansoor bin Mohammed al-Zidawi
 8. Abu Abdullah al-Bilnasi
 9. Abu Jafar al-Shoqoori
 10. Abu Al-Abbas al-Qabbab
 11. Abu Adullah al-Hafaar