Estetika e trupit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Estetika e trupit si dukuri dhe temë e shtjelluar i ka rrënjët në lashtësi. Ajo ka filluar të kultivohet që nga kohërat e paleolitit duke vazhduar ne atë të mezolitit neoliti e deri në ditët e tona, kohë në të cilën njerëzit i japin një rol të veçantë. Që nga kohërat më të vjetra për kujdesie sa më të mirë kanë prodhuar kremëra të ndryshëm. Si p.sh. nga lëvoret e drunjve, nga lëkurat e shtazëve, nga yndyrërat e peshqve e shume lëndë të tjera. Duke ardhur në përparimin fiziko-mendor të njeriut përkujdesja e ndaj trupit është ngritur mbi nevojat personale d.m.th higjenen e trupit. Sot kemi barëra kremëra dhe gjëra të tjera përkujdesje të cilat jo vetëm që i parandalojnë bakteriet por që nga prodhursit premtohet që arrijnë edhe rigjenerimin e qelizave.

Zona më të rëndësishme për dekorimin dhe përkujdesjen më të madhe të trupit janë

  1. Zona e Fytyrës
  2. Zona e barkut dhe
  3. Zona e gjymtyrëve