Jump to content

Etiketa e energjisë e Bashkimit Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shembull i etiketës së energjisë së BE-së për një frigorifer.

Direktiva e BE-së 92/75/EC (1992)[1] krijoi një skemë etiketimi të konsumit të energjisë. Direktiva u zbatua nga disa direktiva[2] të tjera, kështu që shumica e produkteve të bardha, paketimit të llambave dhe makinave duhet të kenë një Etiketë Energjitike të BE-së të shfaqur qartë kur ofrohen për shitje ose me qira. Efikasiteti energjetik i pajisjes vlerësohet në terma të një grupi klasash të efikasitetit të energjisë nga A në G në etiketë, A është më efiçienti në energji, G më pak efikasi. Etiketat gjithashtu japin informacione të tjera të dobishme për klientin pasi ata zgjedhin midis modeleve të ndryshme. Informacioni duhet të jepet gjithashtu në katalogë dhe të përfshihet nga shitësit e internetit në faqet e tyre të internetit.

Në përpjekje për të vazhduar me përparimet në efiçencën e energjisë, më vonë u prezantuan notat A+, A++ dhe A+++ për produkte të ndryshme; që nga viti 2010, ekziston një lloj i ri etikete që përdor piktograme dhe jo fjalë, për t'i lejuar prodhuesit të përdorin një etiketë të vetme për produktet e shitura në vende të ndryshme.

Direktiva 92/75/KE u zëvendësua nga Direktiva 2010/30/BE[3] dhe u zëvendësua përsëri me Rregulloren 2017/1369/BE nga 1 gushti 2017.[4][5] Kërkesat e përditësuara të etiketimit hynë në fuqi në 2021, data e saktë varet nga rregullorja[6] përkatëse e deleguar (p.sh. etiketat e enëlarëses ndryshojnë më 1 mars 2021).[7]

Ai rifuste një klasifikim më të thjeshtë, duke përdorur vetëm shkronjat nga A në G. Rishkallëzimi do të çojë gjithashtu në një diferencim më të mirë midis produkteve që, sipas klasifikimit aktual të etiketës, të gjitha shfaqen në të njëjtat kategori kryesore. Do të thotë, për shembull, që një frigorifer që aktualisht ka etiketën A+++ mund të bëhet një kategori C, edhe pse frigoriferi është po aq efikas në energji si më parë. Parimi kryesor është që kategoria A do të jetë e zbrazët në fillim, dhe kategoritë B dhe C të pakta të populluara, për t'i hapur rrugë shpikjes dhe zhvillimit të produkteve të reja, më efikase në energji.[8]

  1. ^ "Council Directive 92/75/EEC of 22 September 1992 on the indication by labelling and standard product information of the consumption of energy and other resources by household appliances". Europa (web portal). Marrë më 24 prill 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Summaries of EU legislation > Consumers > Product labelling and packaging > Household appliances: energy consumption labelling (until 2011)". Europa.eu. Marrë më 24 prill 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Directive 2010/30/EU of the European Parliament and of the Council of 19 May 2010 on the indication by labelling and standard product information of the consumption of energy and other resources by energy-related products". Europa (web portal). Marrë më 24 prill 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Press release
  5. ^ Regulation 2017/1369/EU
  6. ^ Delegated acts to Regulation 2017/1369/EU
  7. ^ Commission Delegated Regulation 2019/2017/EU, Article 11
  8. ^ "In focus: A new generation of EU energy labels". European Commission – European Commission (në anglisht). Marrë më 2021-01-10. Text was copied from this source, which is available under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.