Etyen Mahçupyan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Etyen Mahçupyan (lindi më 9 mars 1950) është një gazetar, shkrimtar dhe kolumnist turk me origjinë armene. Emërimi i tij më kritik ishte të shërbente si këshilltar i lartë i kryeministrit Ahmet Davutoglu në 2014-2015.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mahcupyan lindi në një familje katolike armeno-turke. Edukimi i tij ishte larg çdo lloj nacionalizmi, as turk dhe as armen, dhe përkundrazi përfshinte vlera më universale siç ishte të qenit njerëzor i mirë me etikë dhe parime të denjë. Mbiemri i tij rrjedh nga pseudonimi i gjyshit të tij, "Mahcup", që do të thotë i trembur, i turpëruar ose i ndërlikuar. Mësoi gjuhën armene në shkollën fillore; megjithatë turqishtja ishte gjuha kryesore që flitej në shtëpinë e tij.[1]

Ai u diplomua në Kolegjin Robert, një nga shkollat e mesme më prestigjioze të Turqisë, më 1968. Në vitin 1972, ai mori diplomën e tij të shkencës në Inxhinieri Kimike nga Universiteti Boğaziçi në Stamboll. Duke kuptuar se fitimi i një jetese do të kërkonte të punonte nën një menaxher, ai studioi menaxhimin e biznesit dhe financën - për të përparuar, profesionalisht dhe intelektualisht. Ai mbaroi gradën Master të Shkencave në menaxhimin e biznesit më 1974 në Universitetin Boğaziçi. Pastaj ai mori gradën e tij të dytë të Masterit të Shkencave në fushën e ekonomisë ndërkombëtare nga fakulteti i shkencave politike në Universitetin e Ankarasë më 1977.[2]

Librat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bir Zamanlar Ermeniler Vardı (2008)
 • Batı'yı Anlamak (2008)
 • Türkiye'yi Anlamak (2008)
 • Liberallik Demokratlık Tartışması (2008)
 • Bir Demokratın Gündemi (2007)
 • İçimizdeki Öteki (2005)
 • Bir Zümre, Bir Parti - Türkiye'de Ordu (2004)
 • İkinci Tanzimat (2003)
 • Zihniyet Yapıları ve Değişim/ Batı'dan Doğu'ya, Dünden Bugüne (2000)
 • Radikal Yazılar 4 - Büyük Travmanın Eşiğinde (2000)
 • Radikal Yazılar 3 - Yönetemeyen Cumhuriyet (2000)
 • Radikal Yazılar 2 (2000)
 • Radikal Yazılar 1 (1998)
 • Türkiye’de Merkeziyetçilik: Devlet ve Din (1998)
 • İdeolojiler ve Modernite (1997)
 • Osmanlı'dan Postmoderniteye (1996)
 • Beyin Fırtınası - Demokrasi, Batılılaşma, Laiklik, Devlet, Yeni Dünya Düzeni

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Akman, Nuriye (15 shtator 2012). "Eşim hâlâ evin her tarafında..." (në turqisht). Marrë më 11 qershor 2017.[lidhje e vdekur]
 2. ^ "Robert Koleji'nden Başbakanlık danışmanlığı'na: Bir 'Ermeni'nin hayatı". Sabah (në turqisht). 12 korrik 2014. Marrë më 15 qershor 2017.