Eugjenika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Eugjenika (nga greqishtja e lashtë εύ̃ (eû) "i mirë" dhe -γενής (genḗs) "rritje, zhvillim") është një bashkësi besimesh dhe praktikash që kanë si qëllim të permirësojnë cilësinë gjenetike të popullatës njerëzore. Historikisht, eugjenikanët janë përpjekur të ndryshojnë përberjen gjenetike të popullatës njerëzore të një vendi të caktuar duke përjashtuar njerëzit apo grupet më inferiore dhe duke promovuar njerëzit apo grupet më superiore. E krijuar dhe e zbatuar që në Greqinë e lashtë, eugjenika është zbatuar edhe në kohët moderne në shtetet perëndimore si ShBA-ja apo Suedia, por edhe në Gjermaninë naziste. Një mënyrë e zbatimit të parimeve të eugjenikës është i sterilizimi i detyruar. Gjithashtu bën pjesë edhe nxitja e riprodhimit nga anëtarët superiorë të popullsisë dhe e kundërta për anëtarët inferiorë. Eugjenika konsiderohet joetike dhe e pamoralshme nga një pjesë e madhe e popullsisë, prandaj ajo ka nje konotacion negativ.