Jump to content

Eurokonektori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shembull i një Eurokonektori.

Eurokonektori është një prizë e rrymës AC shtëpiake e sheshtë, me dy pole, me kunja të rrumbullakëta, e vlerësuar për voltazhë deri në 250V dhe rryma deri në 2.5 A.[1] Është një dizajn kompromisi që synon të lidhë pajisjet me fuqi të ulët të klasës II në mënyrë të sigurtë me shumë forma të ndryshme të prizës elektrike shtëpiake me pin të rrumbullakët që përdoren në të gjithë Evropën. Megjithatë, nuk është në përputhje me prizat BS 1363 me kunj drejtkëndëshe që gjenden në Qipro, Gjibraltar, Singapor, Malajzi, Emiratet e Bashkuara Arabe, Hong Kong, Irlandë, Maltë dhe Mbretërinë e Bashkuar. Prizat evropiane nuk janë të rilidhura dhe duhet të furnizohen të bashkangjitur në një kabllo elektrike.

Dizajni Europrizë, i destinuar për përdorim me priza që plotësojnë standarde të tjera, u shfaq për herë të parë në 1963 si Alternativa II e Fletës Standarde XVI në botimin e dytë të Botimit CEE 7 nga anëtarët kontribuues të Austrisë, Belgjikës, Çekosllovakisë, Danimarkës, Republikës Federale të Gjermanisë, Finlandës, Francës, Greqisë, Hungarisë, Mbretërisë së Bashkuar, Italisë, S. dhe Jugosllavisë.[2] Prandaj, Eurokonektori nganjëherë referohet edhe si "priza CEE 7/16 Alternative II" ose thjesht si "priza CEE 7/16". Ai u përshkrua gjithashtu në 1975 si priza C5 në Raportin Teknik IEC 83. Në vitin 1990 u përcaktua nga standardi Cenelec EN 50075 i cili ka ekuivalente kombëtare në shumicën e vendeve evropiane, siç përshkruhet në IEC 60083[3] që zëvendësoi IEC/TR 83 (dhe nuk përdor më përcaktimin C5).

Eurokonektori është i pazakontë pasi standardi specifikon vetëm një konektor; nuk ka asnjë prizë të projektuar posaçërisht për përdorim me të.

  1. ^ European Standard EN 50075: Flat non-wirable two-pole plugs, 2.5 A 250 V, with cord, for the connection of class II-equipment for household and similar purposes. CENELEC, Brussels, 1990.
  2. ^ IECEE CEE-7:1963, Specification for plugs and socket-outlets for domestic and similar purpose (PDF, CD) (commercial PDF download or CD) (në frëngjisht dhe anglisht) (bot. 2.0). Geneva, Switzerland: CEE. 30 prill 1963. Marrë më 2020-12-14 – nëpërmjet IEC Webstore.
  3. ^ IEC/TR 60083: Plugs and socket-outlets for domestic and similar general use standardized in member countries of IEC (PDF, CD) (commercial PDF download or CD) (në frëngjisht dhe anglisht) (bot. 6.0). Geneva, Switzerland: IEC. 23 shkurt 2009. Marrë më 2020-12-14 – nëpërmjet IEC Webstore.