Eutiki i Aleksandrisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Eutiki i Aleksandrisë (Arabisht: Sa'id ibn Batriq ose Bitriq; 10 shtator 877 – 12 maj 940)[1] ishte Patriarku Melkit i Aleksandrisë. Ai njihet si një nga shkrimtarët e parë të krishterë egjiptianë që përdori gjuhën arabe. Shkrimet e tij përfshijnë kronikën Nazm al-Jauhar ("Rreshti i bizhuterive"), i njohur gjithashtu me titullin e saj latin Eutychii Annales ("Analet e Eutychius").

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai lindi në Fustat (Kajro e vjetër). Eutiki kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij si mjek ose Mutatabbib. Jeta e tij ishte afërsisht bashkëkohore me historianin Agapius, megjithëse asnjëri nuk tregon njohuri për tjetrin.

Ai nuk dinte greqisht, por ishte në gjendje të përdorte tekstet greke në përkthimet ekzistuese në gjuhën siriake.

Në vitin 932 ai u bë Patriarku Melkit i Aleksandrisë në moshën 60-vjeçare.[1] Për shkak se ai nuk kishte mbajtur kurrë ndonjë detyrë klerikale, emërimi i tij hasi në kundërshtime të konsiderueshme, të cilat i zgjatën deri në fund të jetës së tij. Emërimi i tij ishte ndoshta për shkak të ndikimit të sundimtarëve muslimanë.[2]

Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kronika e Eutikut (në frëngjisht)

Vepra më e rëndësishme është Nazm al-Jauhar, një kronikë botërore, të cilën ai e filloi para se të bëhej Patriark dhe ia kushtoi vëllait të tij. Ai fillon me Krijimin dhe shkon deri në kohën e tij. Nazm al-Jauhar i tij është një burim i vlefshëm për ngjarjet në Persi para ngritjes së Islamit dhe sundimtarëve të mëvonshëm sasanid. Për ngjarjet pas ngritjes së Islamit, Eutiki përdor burimet muslimane. Ai u vizatua gjithashtu nga materiali legjendar dhe agjiografik.

Historia u përshtat dhe vazhdoi deri në vitin 1028 nga Jahja ibn Sa'id, në të cilën formë u bë e njohur në Antioki dhe më pas në Evropë; por vazhdoi të zgjerohej dhe të qarkullonte në këtë formë të modifikuar. U bënë kopje të shumta.[2] Megjithatë autografi u vendos kohët e fundit në malin Sinai (Sinaiticus Arabicus 582). Fillimi dhe fundi i dorëshkrimit mungojnë, por mund të rindërtohen nga kopjet.[3]

Vepra të tjera janë një libër për mjekësinë dhe një vepër shfajësuese. Një dorëshkrim i të parës është vendosur në Aleppo, edhe pse i pabotuar. Teksti i fundit nuk është gjetur ende.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Griffith, Sidney H. (15 dhjetor 1998). "Eutychius of Alexandria". Encyclopædia Iranica (në anglisht). Marrë më 2011-02-07.
  2. ^ a b Reinhard Pummer, Early Christian Authors on Samaritans and Samaritanism, p.430
  3. ^ Reinhard Pummer, Early Christian Authors on Samaritans and Samaritanism, p.431