Jump to content

Përhapja e Islamit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Përhapja e Islamit përfshin pothuajse 1400 vjet. Pushtimet e hershme myslimane që ndodhën pas vdekjes së Muhamedit në vitin 632 të e.s. çuan në krijimin e hilafeteve, duke u zgjeruar në një zonë të gjerë gjeografike; konvertimi në Islam u nxit nga forcat myslimane arabe që u zgjeruan në territore të gjera dhe ndërtonin struktura perandorake me kalimin e kohës. Pjesa më e madhe e zgjerimit të rëndësishëm ndodhi gjatë mbretërimit të kalifëve rāshidūn ("të udhëhequr drejt") nga viti 632 deri në 661 të e.s., të cilët ishin katër pasuesit e parë të Muhamedit. Këta hilafetë të hershëm, të shoqëruar me ekonominë dhe me tregtinë myslimane, me epokën e artë islamike dhe me epokën e perandorive islamike të barutit, rezultuan në përhapjen e Islamit nga Meka drejt Oqeaneve Indiane, Atlantike dhe Paqësore dhe krijimin e botës myslimane. Pushtimet islame, të cilat kulmuan me krijimin e perandorisë arabe në tre kontinente (Azi, Afrikë dhe Evropë), e pasuruan botën myslimane, duke arritur parakushtet ekonomike për shfaqjen e këtij institucioni, falë theksit të dhënë në mësimet islame. Tregtia luajti një rol të rëndësishëm në përhapjen e Islamit në disa pjesë të botës, si në Indonezi.

Dinastitë myslimane u krijuan shpejt dhe perandoritë pasuese si ato të Umajadëve, të Abasidëve, të Mamlukëve, të Selxhukëve dhe të Ejubidëve ishin ndër disa nga më të mëdhatë dhe më të fuqishmet në botë. Sulltanatet e Ajuranit dhe Adalit, dhe Perandoria e pasur Mali, në Afrikën e Veriut, Sulltanatet e Delhit, Decanit dhe Bengalit, dhe Perandoritë Mogule dhe Durrani, dhe Mbretëria e Mysore dhe Nizami i Hyderabadit në nënkontinentin Indian, Gaznavidët, Guridët, Samanidët në Persi, Timuridët dhe Perandoria OsmaneAnadoll ndryshuan ndjeshëm rrjedhën e historisë. Njerëzit e botës islame krijuan qendra të shumta të ndërlikuara të kulturës dhe të shkencës me rrjete tregtare të gjera, udhëtarë, shkencëtarë, gjuetarë, matematikanë, mjekë dhe filozofë, të gjithë duke kontribuar në Epokën e Artë Islame. Rilindja Timuride dhe ekspansioni islamik në Azinë Jugore dhe Lindore nxitën kulturat kozmopolite dhe eklektike myslimane në nënkontinentin Indian, në Malajzi, në Indonezi dhe në Kinë.

Që nga viti 2016, kishte 1.7 miliardë myslimanë; një në katër njerëz në botë ishte mysliman, duke e bërë Islamin fenë e dytë më të madhe. Nga fëmijët e lindur nga viti 2010 deri në 2015, 31% kanë lindur nga myslimanë dhe aktualisht Islami është feja kryesore me rritjen më të shpejtë në botë sipas lindjeve, ndërsa pentekostalizmi është feja më e shpejtë në rritje nga të konvertuarit.