Jump to content

Bota myslimane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Popullsia e botës myslimane sipas përqindjes

Termat Bota myslimane dhe Bota islame zakonisht i referohen bashkësisë islame, e cila njihet edhe si Ymeti. Kjo përbëhet nga të gjithë ata që i përmbahen fesë Islame,[1] ose shoqërive ku praktikohet Islami. Në një kuptim gjeopolitik modern, këto terma i referohen vendeve ku Islami është i përhapur, edhe pse nuk ka kritere të dakorduara për përfshirje.[2] Termi vende me shumicë myslimane është një alternativë e përdorur shpesh për kuptimin e fundit.[3]

Historia e botës myslimane përfshin rreth 1,400 vjet dhe përfshin një sërë zhvillimesh socio-politike, si dhe përparime në art, shkencë, filozofi dhe teknologji, veçanërisht gjatë Epokës së Artë Islame. Të gjithë myslimanët kërkojnë udhëzime për Kuranin dhe besojnë në misionin profetik të Muhamedit, por mosmarrëveshjet për çështje të tjera kanë çuar në shfaqjen e shkollave të ndryshme fetare të mendimit dhe sekteve brenda Islamit.[4] Në epokën moderne, shumica e botës myslimane kaloi nën dominimin kolonial evropian. Shtetet kombëtare që u shfaqën në epokën post-koloniale kanë adoptuar një larmi modelesh politike dhe ekonomike, dhe ato janë prekur nga tendencat laike dhe fetare.

Shumica e myslimanëve janë të njërit prej dy emërtimeve: Syni (93.5%) dhe Shia (6.5%).)[5] Megjithatë, emërtime të tjera ekzistojnë, si Ibadi (kryesisht në Oman). Rreth 13% e myslimanëve jetojnë në Indonezi, vendi më i madh me shumicë myslimane; 31% e myslimanëve jetojnë në Azinë Jugore, popullsia më e madhe e myslimanëve në botë; 20% në Lindjen e Mesme-Afrika e Veriut (MENA), ku është feja dominuese; dhe 15% në Afrikën Sub-Sahariane dhe Afrikën Perëndimore. Myslimanët janë shumica dërrmuese në Azinë Qendrore, shumica në Kaukaz dhe të përhapur në Azinë Juglindore. India është vendi me popullsinë më të madhe myslimane jashtë vendeve me shumicë myslimane. Komunitete të konsiderueshme myslimane gjenden gjithashtu në Amerikë, Kinë dhe Evropë. Islami është feja kryesore me rritjen më të shpejtë në botë.[6]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Marilyn R. Waldman; Malika Zeghal (2009). "Islamic world". Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 shkurt 2017. Marrë më 29 janar 2017.
  2. ^ Scott Carpenter, Soner Cagaptay (2 qershor 2009). "What Muslim World?". Foreign Policy (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 26 mars 2017. Marrë më 10 mars 2017.
  3. ^ Jones, Gavin W. (2005). Islam, the State and Population (në anglisht). C. Hurst & Co. Publishers. fq. 11–14. ISBN 9781850654933. Marrë më 19 shtator 2017.
  4. ^ Editors, History com. "Islam". HISTORY (në anglisht). Marrë më 22 korrik 2020. {{cite web}}: |last= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!)
  5. ^ "Mapping the Global Muslim Population: A Report on the Size and Distribution of the World's Muslim Population". Pew Research Center (në anglisht). 7 tetor 2009. Marrë më 24 shtator 2013. Of the total Muslim population, 10–13% are Shia Muslims and 87–90% are Sunni Muslims.
  6. ^ Burke, Daniel (4 prill 2015). "The world's fastest-growing religion is ..." (në anglisht). CNN. Marrë më 18 prill 2015.