Jump to content

Epoka e Artë Islame

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Studiuesit në një bibliotekës Abasid. Maqamat e al-Hariri Ilustrim nga Yahyá al-Wasiti, Bagdad 1237

Epoka e Artë Islame ose Periudha e Artë Islamike është periudha midis shekujve VII dhe XIII gjatë së cilës bota Islame sundohej nga kalifë të ndryshëm, duke përjetuar një shkencore, ekonomike dhe kulturore të begatë.[1][2][3] në Këtë periudhë është tradicionalisht kuptohet që kanë filluar gjatë mbretërimit të kalifi Abasid Harun al-Rashid (786 për 809) me inaugurimin e Shtëpisë së UrtësisëBagdad, ku studiues nga vende të ndryshme të botës me prejardhje të ndryshme kulturore janë të mandatuar për të mbledhur dhe përkthyer e gjithë botës klasike njohuri në gjuhën arabe.[4][5] Kjo është tradicionalisht e thënë të ketë përfundoi me kolapsin e kalifatit Abasit me Rally dyndjet dhe Trastën e Baghdad në 1258,[6] edhe pse disa dijetarëve bashkëkohor vend në fund të Islamike Mosha e Artë rreth 15 16 shekuj.[1][2][3]

Historia e konceptit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zgjerimi i Islamic Caliphate, 622-750.

Metafora e mosha e artë filloi të zbatohet në të 19-të të shekullit të letërsisë rreth historisë Islame, në kontekstin perëndimor estetike modës njohur si Orientalism. Autor i një Manuali për Udhëtarët në Siri dhe Palestinë në 1868 vërejtur se më të bukur në xhamitë e Damaskut ishin "si Mohammedanism tv, tani me shpejtësi bie" dhe relike nga "mosha e artë e Islamit". [7]

Nuk është e qartë përkufizimin e termit, dhe në varësi të faktit nëse ajo është përdorur me një fokus në kulturor ose në ushtarake arritje, ai mund të merren për të referohen në vend të ndryshëm kohë përfshin. Kështu, një autor e do të ketë të zgjasë për kohëzgjatjen e caliphate, ose "gjashtë shekuj e gjysmë",[8] , ndërsa një tjetër do të ketë atë fund pas vetëm disa dekada e Rashidun të rëndësishme, me vdekjen e Umeri dhe e Parë Fitna.[9]

Gjatë fillimit të shekullit të 20-të, termi është përdorur vetëm herë pas here, dhe shpesh të referuara e hershme ushtarake sukseset e Rashidun caliphs. Ajo është vetëm në gjysmën e dytë të shekullit të 20-se termi erdhi që do të përdoret me ndonjë frekuencë, tani më së shumti duke iu referuar kulturore lulëzimin e shkencës dhe matematikës nën caliphate gjatë datat 9-11 shekuj (në mes të themelimit të organizuar bursave në Shtëpinë e Urtësisë dhe fillimi i crusades),[10] , por shpesh është zgjeruar për të përfshirë një pjesë të vonë të 8 ose 12 për të hershëm të 13 shekuj.[11] Përkufizimet ende mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme. Barazimin fund nga mosha e artë me fundin e caliphate është i përshtatshëm cut-off pikë bazuar në një pikë referimi historik, por kjo mund të argumentohet se Islamike kulturës kishte hyrë në një rënie graduale shumë më herët; kështu, Khan (2003) identifikon duhur mosha e artë si dy shekuj midis 750-950, me argumentin se fillimi humbjen e territoreve nën Harun al-Rashid u përkeqësua pas vdekjes së al-Ma'mun në 833, dhe se crusades në shekullin e 12-të rezultoi në një tjetër dobësimin e perandorisë Abasid, nga e cila kurrë nuk e gjetën.[12]

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fetare ndikim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të ndryshme Kur'anore urdhërat dhe Hadith, të cilin vend e vlerave në arsim dhe theksojnë rëndësinë e marrjes së dijes, ka luajtur një rol të rëndësishëm në ndikimin e Muslimanëve të kësaj moshe në kërkim për njohuri dhe zhvillimin e trupit të shkencës.[13][14][15]

Më herët kulturore ndikim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë kësaj periudhe, Muslimanët treguan një interes të madh në assimilating njohuri shkencore e civilizimeve që kishte qenë i pushtuar. Shumë klasike veprat e antikitetit që përndryshe mund të ketë qenë humbur janë përkthyer nga greke, Romake, Persian, Indian, Kineze, Egjiptas, Fenikas qytetërimeve në arabisht dhe persisht, dhe më vonë nga ana e përkthyer në gjuhën turke, hebre dhe latine.[5]

Të krishterët (veçanërisht Nestorian të Krishterët) kanë kontribuar Arabe e Islame, të Qytetërimit gjatë Omajad dhe Abbasid nga periudha përkthimit të veprave të greqishten e filozofëve të Syriac dhe më pas për të arabisht.[16][17][18] Gjatë 4 përmes 7 shekuj, shkencore punojnë në Syriac dhe gjuhët greke ose të sapo nisur, ose të ushtruar nga periudhës Helene. Qendrat e të mësuarit dhe të transmisionit klasik të urtësisë përfshirë shkollat e mesme si Shkolla e Nisibis, dhe më vonë i Shkollës së Edessa, dhe e njohur në spital dhe mjekësore të akademisë së Jundishapur; të bibliotekave të përfshira në Bibliotekën e Aleksandrisë dhe Imperial Library i Kostandinopojës; qendra të tjera të përkthimit dhe të mësuarit funksionuar në Merv, Salonika, Nishapur dhe Ctesiphon, ndodhet vetëm në jug të asaj që më vonë u bë Bagdad.[19][20] Nestorians luajtur një rol të rëndësishëm në formimin e kulturës Arabe,[21] sidomos në Jundishapur shkollës.[22] Pikërisht, tetë brezat e Nestorian Bukhtishu familjes shërbyer si private mjekët për të caliphs dhe sulltanëve në mes të 8-të dhe 11-të shekujve.[23][24]

Qeveria sponsorizimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Musliman qeveria rëndë patronized dijetarëve. Paratë e shpenzuara në Përkthim të Lëvizjes për disa përkthime të llogaritet të jetë e barabartë me rreth dy herë vjetore hulumtuese të buxhetit të Mbretërisë së Bashkuar Medical Research Council.[25] më të mirë Të dijetarëve dhe të dukshëm, përkthyes, të tilla si Hunayn ibn Ishaq, kishte pagat e që llogaritet të jetë e barabartë me të atletët profesionistë sot.[25] Në Shtëpinë e Urtësisë , ishte një bibliotekë, përkthimi instituti dhe akademisë themeluar në Abbasid-era Bagdad, Irak nga Kalifi Harun al-Rashid dhe biri i tij, al-Ma'mun.[26][27]

Teknologji të re[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një dorëshkrim i shkruar në letër gjatë Epokës Abasid.

Me një të re dhe më të lehtë shkrimin e sistemit, dhe në hyrje të letrës, informacioni është democratized në atë masë që, ndoshta për herë të parë në histori, u bë e mundur për të bërë një jetë thjesht shkrim dhe shitja e librave.[28] përdorimin e letrës përhapur nga Kina në Muslimane rajonet në shekullin e tetë, duke arritur në Al-Andalus në Iberian gadishullit, e sotme Spanjë në 10-të të shekullit. Kjo ishte e lehtë për të prodhuar se pergamenë, më pak gjasa për të goditur se papirus, dhe mund të absorbojë bojë, duke e bërë të vështirë për të fshihet dhe ideale për mbajtjen e regjistrave. Islame letër krijuesit hartuar kuvendit-line metodat e dorë-kopjimi i shkrimeve të kthehet nga edicionet shumë më të mëdha se çdo në dispozicion në Evropë për shekuj me radhë.[29] Ajo ishte nga këto vende që pjesa tjetër e botës mësuar për të bërë letër nga liri.[30]

Filozofi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Islame arkitekturës në Alhambra, Al-Andalus, në të ditëve moderne Spanjë

Ibn Rushd dhe Ibn Sina ka luajtur një rol të madh në ruajtjen e veprave të Aristotelit, të cilit idetë erdhi për të dominuar jo-fetare të mendimit të Krishterë dhe Musliman botëve. Ibn Sina dhe të tjera, të filozofëve të tilla si al-Kindi dhe al-Farabi kombinuar Aristotelianism dhe Neoplatonism me ide të tjera futur përmes Islamit.[citim i duhur] arabisht philosophic letërsisë është përkthyer në gjuhën latine dhe Ladino, duke kontribuar në zhvillimin e moderne Evropiane filozofi. Gjatë kësaj periudhe, jo-Muslimanët janë të lejuar të lulëzojë në raport me trajtimin e pakicave fetare e Krishterë Perandorinë Bizantine. Çifutët filozof Moses Maimonides, i cili jetonte në Andaluzisë, është një shembull.[citim i duhur]

Avicenna argumentuar tij "Lundrues Njeri" menduar eksperiment në lidhje me vetë-vetëdijes, në të cilën një njeri të penguar kuptim përvojë nga të qenit me sytë e lidhur dhe pa rënë ende do të jetë i vetëdijshëm për ekzistencën e tij.[31]

epistemology, Ibn Tufail shkroi romanin e Wahid ibn Yaqdhan dhe në përgjigje Ibn al-Nafis shkroi romanin e Theologus Autodidactus. Të dy ishin të lidhur autodidacticism si ndriçuar përmes jetës së një egër fëmijë të krijuara spontanisht në një shpellë në një ishull të shkretë.

Matematikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Algjebra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e algjebrës, algoritme, dhe Hindu-arab numerals.

Gjeometri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjeometrike modele: një archway në Sulltanit e kaluar natën Osmane Gjelbër Xhami në Bursa, Turqi (1424), girih strapwork formimin e 10-pikë yjet dhe pentagons

Artit islam e bën përdorimin e modelet gjeometrike dhe symmetries në shumë prej saj formave të artit, veçanërisht në girih tilings. Këto janë formuar duke përdorur një grup prej pesë tjegull forma, domethënë një rregullta decagon, një zgjatur gjashtëkëndësh, një hark kravatë, një rhombus, dhe e rregullt në pentagon. Të gjitha palët e këto pllaka kanë të njëjtën gjatësi; dhe të gjitha këndet janë multiples e 36° (π/5 radians), duke ofruar fivefold dhe dhjetëfish symmetries. Pllaka janë të zbukuruar me strapwork vijat (girih), në përgjithësi më të dukshme se tjegull kufijve. Në vitin 2007, fizikanët Pjetri Lu dhe Paul Steinhardt argumentuar se girih nga shekulli i 15-të i ngjante quasicrystalline Penrose tilings.[32][33][34][35] të Përpunuar gjeometrike zellige tilework është një element të veçantë në Maroken arkitekturës.[36] Muqarnas kasafortat janë tre-dimensionale, por ishin projektuar në dy dimensione me vizatime të gjeometrike qelizave.[37]

Trigonometria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një trekëndësh i etiketuar me komponentët e ligjit të sines. Kapitalit A, B dhe C janë kënde, dhe të ulët-rasti a, b, c janë anët e kundërta e tyre. (a kundërt A, etj.)

Ibn Muʿādh al-Jayyānī është një nga disa Islame matematikanë të cilit ligji i sines i atribuohet; ai e shkroi Librin e Panjohur Arcs e Sferës në 11-të, të shekullit. Kjo formulë ka të bëjë me gjatesite e anët e çdo trekëndësh, në vend se vetëm të drejtën trekëndësha, të sines e saj kënde.[38] Sipas ligjit,

ku a, b, dhe c janë të gjatesite e anët e një trekëndësh, dhe A, B, dhe C janë e kundërta kënde (shih figurën).

Gur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alhazen zbuluar shuma formula për fuqia e katërt, duke përdorur një metodë që mund të jenë në përgjithësi të përdorura për të përcaktuar shumën për çdo integrale e pushtetit. Ai e përdori këtë për të gjetur vëllimi i një paraboloid. Ai do të mund të gjeni integrale formula për çdo polinomiale pa pasur nevojë të zhvilluar një formulë të përgjithshme.[39]

Metoda shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibn Al-Haytham (Alhazen) ishte një përqindje domethënëse në historinë e metoda shkencore, veçanërisht në qasja e tij për të eksperimentuar,[40][41][42][43] dhe ka qenë përshkruar si "botë e parë e vërtetë shkencëtar".[44]

Avicenna bërë rregulla për testimin e efektivitetit të drogës, duke përfshirë se efekti i prodhuar nga eksperimentale të drogës duhet të shihet vazhdimisht ose pas përsëritje të shumta, për t'u numëruar.[45] Të mjek Rhazes ishte një fillim të propozuesit të mjekësisë eksperimentale dhe rekomanduar përdorimin e kontrollit për hulumtimet klinike. Ai tha: "në Qoftë se ju doni për të studiuar efektin e bloodletting në një gjendje, të ndarë pacientët në dy grupe, të kryer bloodletting vetëm në një grup, të shikojnë të dyja, dhe krahasoni rezultatet."[46]

Jim Al-Khalili i jep shembullin e klasifikimit të materialeve si një shenjë e mënyrave të reja të të menduarit.[47] Ndërsa në klasifikimin e bota materiale nga lashtë Indianëve dhe Grekëttë Ajrit, të Tokës, të Zjarrit dhe të Ujit është më filozofike, mesjetare Islame shkencëtarët e përdorur praktike, eksperimentale të vëzhgimit për klasifikimin e materialeve.[47] Rhazes, për shembull, minerale klasifikohen në gjashtë grupe në bazë të tyre vërejtur përbërja kimike: Shpirtrat, të cilat janë të ndezshme, Materiale Organet, të cilat ishin të shndritshme dhe të malleable, Kripëra, të cilat mund të të shpërndarë në ujë, Vitriols, Gurë,dhe Boraxes.[47]

Fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Astronomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tusi çift

Në lidhje me 964 AD, astronomi Persian Abd al-Rahman al-Sufi, të shkruarit e tij në Librin e Caktuar Yjet, përshkroi një "nebulous spot", në Andromeda konstelacion, e parë, përfundimtare referuar asaj që ne tani e dimë se është e Andromeda Galaxy, më të afërt galaktikë spirale për galaktikën tonë.[48]

Nasir al-Din al-Tusi shpikur një gjeometrike teknikë që quhet një Tusi-couple, e cila gjeneron lëvizje lineare nga shuma e dy lëvizje rrethore për të zëvendësuar Ptolemys'problematike equant[49] E Tusi çift ishte më vonë të punësuar në Ibn al-Shatirs' modeli gjeocentrik dhe Nicolaus Copernicus' heliocentric Kopernikan model[50] edhe pse ajo nuk është e njohur që e ndërmjetësimit, ose në qoftë se Koperniku të rigjetur teknikë të pavarur.

Optikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alhazen luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e optikë, eksperimentale fizika, dhe fizikës teorike.

Kimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Al-Kindi paralajmëruar kundër alchemists kundër duke u përpjekur të transmutation e thjeshtë, metalet bazë në çmuar ato si ari në nëntë të shekullit.[45][51]

Anatomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Syri, sipas Hunain ibn Ishaq. Nga një dorëshkrim, datë rreth 1200.

sistemin kardiovaskular, Ibn al-Nafis në e tij Shpjegues për Anatomisë në Avicenna e Canon ishte e para që kundërshtojnë pretendimin e Galenit Shkollës se gjakut mund të ndodhë në mes të ventricles në zemër nëpërmjet kardiak ndër-ventricular mur ndarës që i ndan ato, duke thënë se nuk ka asnjë pasazh në mes të ventricles në këtë pikë.[52] në Vend të kësaj, ai e saktë argumenton se të gjithë gjakun që arriti në barkushe të majtë e bëri këtë pas duke kaluar nëpër mushkëri.[52] Ai tha, gjithashtu, se nuk duhet të jenë të vogla të komunikimit, ose poret, në mes të arteries pulmonare dhe pulmonare venë, një parashikim që i ka paraprirë zbulimi i pulmonare kapilarët e Marcello Malpighi nga 400 vjet. Në Komentim ishte rizbuluar në shekullin e njëzetë në Prussian Shtetit Bibliotekës në Berlin; nëse pikëpamjen e tij të pulmonare qarkullim të ndikuar shkencëtarët e tillë, si Michael Servetus është e paqartë.[52]

sistemin nervor, Rhazes deklaruar se nervat kishte motor ose shqisore funksionet, duke e përshkruar 7 kafkës dhe 31 palcës kurrizore, nervat. Ai caktohet një rendit numerik të kafkës nerva nga optike të hypoglossal nervat. Ai klasifikuar kurrizore nervat në 8 qafës së mitrës, 12 kraharorit, 5 mesit, 3 sacral, dhe 3 coccygeal nervat. Ai e përdori këtë për të lidhur klinike shenjat e lëndimit të korrespondues të vendndodhjes së lezione në sistemin nervor.[53]

Mjekësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rhazes të diferencuara nëpërmjet vëzhgimit të kujdesshëm të dy sëmundjet e li dhe fruthit, të cilat ishin më parë, futen në një thes, si një sëmundje të vetme që e ka shkaktuar skuqjen.[54] Kjo ishte bazuar mbi vendin dhe kohën e paraqitjes së simptomave dhe ai gjithashtu e shkallëzuar shkallën e ashpërsisë dhe parashikimet e infeksioneve sipas ngjyrës dhe vendndodhjen e rashes.[55]

Në higjienike praktikat, Rhazes, i cili dikur ishte i pyeti për të zgjedhur këtë vend për një të ri spital në Bagdad, pezullohet copa e mishit në pika të ndryshme rreth qytetit, dhe rekomandoi ngritjen e spitalit në vendin ku e mishit putrefied më ngadalë.[46]

Për Islame, dijetarëve, Indiane dhe greke mjekët dhe mjekësore hulumtuesit Sushruta, Galenit, Mankah, Atreya, Hippocrates, Charaka, dhe Agnivesa ishin para-shquar autoritetet.[56] Në mënyrë për të bërë Indiane dhe greke traditën më të arritshme, të kuptueshme dhe të nxënë, Islame dijetarët e urdhëruar dhe e bëri në mënyrë më sistematike e madhe Indiane dhe Greko-Romake të njohurive mjekësore duke shkruar enciklopedi dhe përmbledhjet. Ndonjëherë, në të shkuarën e dijetarëve janë kritikuar, si Rhazes që kritikuar dhe hedhur poshtë Galenit e nderuar teoritë, më së shumti, Teoria e Humors dhe ishte kështu akuzuarit e injorancës.[46] Ai ishte përmes 12-të shekullit të arabisht përkthime që Evropa mesjetare të rigjetur Grek mjekësisë, duke përfshirë veprat e Galenit dhe Hippocrates, dhe ka zbuluar lashtë Indiane të mjekësisë, duke përfshirë veprat e Sushruta dhe Charaka.[57][58] Vepra të tilla si Avicennas' E Kanuni i Mjekësisë u përkthye në latinisht dhe e ka shpërndarë në të gjithë Europën. Gjatë 15 dhe 16 shekuj vetëm, Në Kanuni i Mjekësisë u botua më shumë se tridhjetë e pesë herë.

Inxhinieri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E Banū Mūsā vëllezër, në Librin e Zgjuar Pajisjet, të përshkruar një automatik flaut lojtar që mund të ketë qenë i parë i programueshëm makinë.[59] flaut tingujt janë prodhuar me anë të nxehtë me avull dhe përdoruesit mund të rregullojë pajisje për modele të ndryshme në mënyrë që ata mund të merrni të ndryshme të tingujve prej saj.[60]

Institucionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shëndetësor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Spitalet në këtë epokë ishin të parët që kërkojnë mjekësore diplomave për licensë mjekët.[61] Në mesjetare, bota Islame, spitalet u ndërtuan në qytetet më të mëdha. Spitalet ishin zakonisht të drejtuara nga një tre-njeri i bordit të përbërë nga një jo-mjekësor administrator, një mjek që ka shërbyer si mutwalli (dekan) dhe shaykh saydalani, shefi i farmacistit, i cili mbikëqyr dispensary.

Nga nëntë të shekullit, pati një zgjerim të shpejtë të barnatoret private në shumë Muslimane të qyteteve. Në fillim, këto janë të parregulluara dhe të menaxhuara nga personeli i kundërshtim të cilësisë. Dekretet nga Caliphs Al-Ma'mun dhe Al-Mu'tasim ekzaminimet e nevojshme për licencë farmacistët dhe farmaci studentët ishin të trajnuar në një kombinim në klasë ushtrimet e shoqëruar me të ditë-për-ditë përvojat praktike me drogë. Për të shmangur konfliktet e interesave, mjekët ishin të ndaluara nga posedimi ose ndarja e pronësisë në një farmaci. Farmaci ishin të inspektohen periodikisht nga qeveria inspektorët e quajtur muhtasib, të cilët kontrolluar për të parë se medikamentet ishin të përziera siç duhet, të mos preket dhe të mbahen të pastër në kavanoza. Shkelësit ishin gjobitur ose rrahur.[45]

Objektet mjekësore tradicionalisht mbyllur çdo nate, por nga e 10-të të shekullit ligjet janë kaluar për të mbajtur spitalet e hapur 24 orë në ditë, dhe spitalet ishin të ndaluar të largohet pacientët të cilët ishin të paaftë për të paguar.[62] Përfundimisht, fondacionet bamirëse quajtur waqfs u formuan për mbështetje spitaleve, si dhe shkollat.[62] Kjo para mbështetur shëndetësore pa pagesë për të gjithë qytetarët.[62] Në një shembull përfaqësues, një 13-të të shekullit të guvernatorit të Egjiptit Al Mansur Qalawun caktoi një themel për Qalawun spital që do të përmbajë një xhami dhe një kapelë, reparte të veçanta për sëmundje të ndryshme, një bibliotekë për mjek dhe një farmaci.[63] E Qalawun spital u bazuar në një pallatin ish-Fatimid e cila kishte strehim për 8,000 njerëz - [64] "ai ka shërbyer 4,000 pacientët të përditshme."[65] E vakëfit u shpreh:

"...Spitali do të mbajnë të gjithë pacientët, burra dhe gra, deri sa të jeni shëruar plotësisht. Të gjitha shpenzimet janë të barten nga spitali nëse njerëzit vijnë nga larg apo afër, nëse ata janë banorë ose të huajt, e fortë apo e dobët, e ulët apo të lartë, të pasur ose të varfër, të punësuar ose të papunë, të verbër apo të kthjellët, fizikisht ose mendërisht i sëmurë, mësuar apo analfabetë. Nuk ka kushte të shqyrtimit dhe të pagesave, asnjë nuk e kundërshtoi, ose edhe të tërthortë la të kuptohej në për mos-pagesën."[63]

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një hyrje për të Al Azhar Universitetit, Kajro
Prezantues përmbledhje vështrim në hartën al-Idrisis'1154 world atlas (vini re se Jugut është në krye të hartës).

E Guinness World Records njeh Universitetin e Al Karaouine, e themeluar në 859 AD, si më të vjetra të botës shkallë-dhënies universitetit.[66]

Në Al-Azhar Universiteti ishte universiteti i parë në Lindje, dhe ndoshta më të vjetër në histori. E madrasa është një nga reliket e dinastisë Fatimid epokën e Egjiptit, zbriti nga Fatimah, e bija e Muhammedit. Fatimah ishte quajtur Az-Zahra (i shkëlqyer), dhe ajo ishte emëruar në nder të saj.[67] ishte themeluar si një xhamie nga komandanti Fatimid Jawhar, në urdhrat e Kalifi El-Muizz si ai themeloi qytetin për në Kajro. Ajo ishte (ndoshta më e shtunë) në Jamadi al-Awwal në vitin 359 A. H. Saj ndërtimi ka përfunduar më 9 të muajit të Ramazanit në vitin 361 A. H. Dyja El-'Aziz Billah dhe Al-Hakim bi-Amr All-llahu shtuar në lokalet e veta. Ajo më tej ishte riparuar, rinovuar, dhe të zgjatet me Al-Mustansir Billah dhe Al-Hafiz Li-Din-illah. Kalifet Fatimid inkurajuar gjithmonë dijetarëve dhe juristëve të ketë studimin e tyre-qarqet dhe tubime në këtë xhami, dhe kështu ajo u kthye në një universitet. Al Azhar Universiteti tani ka kërkesa për të qenë më të vjetër të Universitetit, ende funksionon.[68]

Intelektuale jetën në Egjipt gjatë epokës Fatimid të arritur një shkallë të madhe e përparimit dhe të aktivitetit për shkak të numrit të dijetarëve të cilët ose kanë jetuar në Egjipt, apo vinte nga jashtë, si dhe numrin e librave në dispozicion. E Kalifet Fatimid dha shquar qëndrimet e dijetarëve në gjykatat e tyre dhe i inkurajoi studentët. Fatimitët i kushtoi vëmendje të veçantë krijimit të bibliotekave në pallatet e tyre, në mënyrë që studiuesit mund të polak deri njohuritë e tyre dhe për të përfituar nga ajo që paraardhësit e tyre kishin bërë.[68]

Tregtisë dhe të udhëtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç Nil, Tigris, dhe Eufrat, lumenjtë e lundrueshëm janë të rralla në Lindjen e Mesme, kështu që transporti nga deti ishte shumë e rëndësishme. Drejtimit të shkencave të ishin shumë të zhvilluar, duke e bërë përdorimin e një rudimentare sextant (e njohur si një ës). Kur kombinohet me të detajuar harta të periudhës, marinarët ishin në gjendje të lundrojnë nëpër dete sesa gjunjtë përgjatë bregdetit. Musliman detarë janë gjithashtu përgjegjës për reintroducing të mëdha, tre-masted tregtari enët e Mesdheut. Emri caravel mund të lindin nga një më herët Arabe anije të njohur si qārib.[69]

Gjatë era Fatimid, Egjipt lulëzoi dhe Fatimitët zhvilluar një të gjerë të rrjetit të tregtisë, në të dy Mesdheut dhe Oqeanit Indian. Tregtia e tyre dhe diplomatike, lidhjet e zgjatur të gjithë rrugën në Kinë dhe Dinastisë Song, e cila përfundimisht i vendosur ekonomike kursit të Egjiptit, gjatë të Lartë të mesjetës.

Ndryshe nga qeveritë e tjera të kohës, Fatimit përparim në zyrat e shtetit ishte e bazuar më shumë meritë se në trashëgim. Anëtarët e degëve tjera të Islamit, si Sunitët, ishin vetëm si i mundshëm për t'u emëruar në qeverinë postimet si Shiites. Toleranca është zgjeruar për jo-Muslimanët Sunitë të tilla si të Krishterë, Shias, dhe Judenjtë,[70] , të cilët zënë nivele të larta në qeveri në bazë të aftësisë. Toleranca është vendosur në vend për të siguruar qarkullimin e parave nga të gjithë ata që ishin jo-Muslimanët shumë në mënyrë që të financojë hilafetin Fatimit të madhe të ushtrisë së Mamluks sjellë nga tregtarët Circassia nga Genoese.[citim i duhur]

Kulturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Je[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një Seljuq shatranj (shah) të caktuar, me xham fritware, 12-të shekullit të
Marquetry dhe pllakave-krye tabela që nga vitit 1560

E mosha e artë e artit Islam ka zgjatur prej 750 të shekullit të 16-të, kur qeramika (sidomos lusterware), xhami, metalwork, tekstile, e ndriçuar dorëshkrimet, dhe zdrukthëtari lulëzoi.[citim i duhur] Dorëshkrimi ndriçimi u bënë të rëndësishme dhe të respektuar në masë të madhe artistike, dhe Persian miniaturë pikturë lulëzoi në Persianate botë. Kaligrafi, një aspekt thelbësor të shkruar arabisht, të zhvilluar në dorëshkrimet dhe arkitektonike dekoratë.

E epokë Fatimid ishte i njohur edhe për e tyre të hollë artistike. Një lloj qeramike, lustreware, ishte mbizotërues gjatë periudhe Fatimid. Qelqe dhe metalworking ishte gjithashtu popullor.

Arkitektura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E Madhe Xhamia e Kairouan (në Tunizi), paraardhësi i të gjitha xhamive në perëndim se bota Islame,[71] është një nga më të ruajtur dhe më të rëndësishme shembuj të hershëm të madh të xhamive. E themeluar në 670, ai daton në formën e saj të sotme, kryesisht nga 9-të të shekullit.[72] I Madh, Xhamia e Kairouan përbëhet nga tre nivele sheshin minare, një pjesë të madhe oborr të rrethuar nga colonnaded porticos, dhe një pjesë e madhe hypostyle lutje sallë të mbuluar rreth boshtit të saj nga dy cupolas.[71]

E Madhe Xhamia e Samarra në Irak ka përfunduar në 847. Ajo e ka kombinuar hypostyle arkitektura e rreshtave të kolonave të mbështesin një banesë bazë, mbi të cilat një pjesë e madhe spiralling minares është ndërtuar.

Fillimi i ndërtimit të Madh Xhami në Cordoba në 785 shënoi fillimin e arkitekturës Islame në Spanjë dhe Afrikën Veriore. Xhamia është vërejtur për të saj të mrekullueshëm brendshme harqe. Moorish arkitekturës arriti kulmin e saj me ndërtimin e Alhambra, madhështore e pallatit/kalaja e Granadës, me e saj të hapur dhe breezy hapësirat e brendshme të stolisur në të kuqe, blu, dhe ar. Muret janë të zbukuruara me stilizuar gjeth motive, arabisht mbishkrimet, dhe arabesque i projektimit punë, me mure të përfshira në model gjeometrik me xham.

Shumë gjurmë të arkitekturës Fatimid ekzistojnë në Kajro, sot, më përcaktimi shembuj përfshijnë Universitetit al Azhar dhe xhamisë Al Hakim.

Liria e shprehjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndoshta më tipar i rëndësishëm i periudha Fatimid e lirive dhënë njerëzve dhe liritë e të dhënë mendjen dhe arsyen. Njerëzit mund të besojnë çdo gjë që i pëlqente, me kusht që nuk cenojnë të tjera të të drejtave. E Fatimids të rezervuara veçantë foltore të ndryshme Islame dhe sektet, dhe studiuesve të shprehur idetë e tyre në çfarëdo mënyre që ata i kënaqur. E Fatimids dha patronazhit të dijetarëve dhe i ftoi ata nga çdo vend, mbështetur financiarisht tyre, dhe të injoruar atë që ata besonin, edhe kur ajo shkoi kundër Fatimid të besimeve.[68][73]

Rënia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dyndjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrugët e tregtisë trashëguar nga qytetërimit Musliman ishin shkatërruar nga pushtues Mongolian, e cila sipas Ibn Khaldun shkatërruar ekonomitë e tyre. Më vonë Evropian Mosha e Eksplorimit të anashkaluar vendin rrugët

The Crusades vënë në botën Islame nën presion me dyndjet në 11 dhe 12 shekuj, por një kërcënim shumë më të madh doli nga Lindja gjatë 13-të të shekullit: në 1206, Khan themeloi një i fuqishëm dinastisë ndër Mongolët e Azisë qendrore. Gjatë 13-të të shekullit, kjo Rally Perandorisë pushtuar më të Euroaziatik i tokës në masë, duke përfshirë Kinë në lindje dhe shumë e vjetër Islame caliphate (si dhe Kievan Rus) në perëndim. Me shkatërrimin e Bagdad dhe në Shtëpinë e Urtësisë nga Hulagu Khan në 1258 është parë nga disa si në fund të Islamike Mosha e Artë.[74] më Vonë Rally udhëheqësit, të tilla si Timur, shkatërruan shumë qytete, masakruan me qindra e mijëra njerëz, dhe bëri të pakthyeshme në dëm të lashtë sistemet e ujitjes e Mesopotamisë. Muslimanët në tokat nënshtrohet Mongolët përball tani verilindje të vendit, në drejtim të tokës rrugët në Kinë, në vend se të drejt Mekë.

Në Iberian Gadishullit, Katolike Mbretërve të përfunduar Reconquista me një luftë kundër Emirate të Granada që filloi në vitin 1482 dhe përfundoi me Granada është i plotë aneksimi në fillim të 1492, i cili gjithashtu shënon, për disa historianëve, në fund të Islamike Mosha e Artë. E Osmane për pushtimin e arabisht-folëse Lindjen e Mesme në 1516-17 vendosur tradicionale në zemër të botës Islame nën Osmane turke kontrollit. Duke filluar në shekullin 16-të, hapjen Evropian fuqitë e reja të detit rrugët e tregtisë për të Azisë Lindore dhe Amerikës anashkaluar Islame ekonomi, në masë të madhe reduktimin e prosperitetit nga fillimi i shekullit të 17-të.

Të lirë menduar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka pak marrëveshjen në të sakta shkaqet e rënies, por përveç dyndjet nga Mongolët dhe kryqezatat, dhe shkatërrimi i bibliotekave dhe madrasas, nuk është dëshmi se politike keqmenaxhimit dhe stifling e ijtihad (i pavarur arsyetim) në shekullin e 12-të në favor të institucionalizohet taqleed (imitimi) duke menduar luajtur një pjesë. E kalifi al-Mutawakkil (r. 847-861) të zbatohen më interpretimi i fjalëpërfjalshëm të kuranit dhe Hadithit. Shkencës dhe rationalism u pushuan në favor të zbulimit, dhe filozofinë greke u dënua si anti-Islamik.[75] [e plotë citim i duhur]

Ekonomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të rënies së shkencës Islame, është argumentuar se Sunitë në Ringjallje në 11 dhe 12 shekuj prodhuar një seri të ndryshime institucionale që ka rënë relative fitim për prodhimin e punime shkencore. Me përhapjen e madrasas dhe më ndikimin e udhëheqësve fetarë, ajo u bë shumë fitimprurës për të prodhuar njohuri fetare.[76]

Ahmedi Y. al-Hassan ka hedhur poshtë tezën se mungesa e të menduarit kreativ ishte një shkak, duke argumentuar se shkenca është gjithmonë mbahen të veçuara prej fetare argument; në vend të kësaj ai analizon rënie në terma ekonomike dhe faktorëve politikë, duke u mbështetur në punën e 14-të të shekullit të shkrimtar Ibn Khaldun. Al-Hassan zgjatur nga mosha e artë e deri të shekullit të 16-të, duke vënë në dukje se aktivitetit shkencor ka vazhduar të lulëzojë deri atëherë.[3] Disa të tjera bashkëkohore studiuesit kanë zgjatur për rreth 16 për 17 shekuj, dhe do të analizohen rënia në aspektin politik dhe faktorët ekonomikë.[1][2]

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c George Saliba (1994), A History of Arabic Astronomy: Planetary Theories During the Golden Age of Islam, pp. 245, 250, 256–7.
 2. ^ a b c King, David A. (1983). "The Astronomy of the Mamluks". Isis. 74: 531–555. doi:10.1086/353360. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c Hassan, Ahmad Y (1996). "Factors Behind the Decline of Islamic Science After the Sixteenth Century". përmbledhur nga Sharifah Shifa Al-Attas (red.). Islam and the Challenge of Modernity, Proceedings of the Inaugural Symposium on Islam and the Challenge of Modernity: Historical and Contemporary Contexts, Kuala Lumpur, August 1–5, 1994. International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC). fq. 351–399. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2015. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Medieval India, NCERT, ISBN 81-7450-395-1
 5. ^ a b Vartan Gregorian, "Islam: A Mosaic, Not a Monolith", Brookings Institution Press, 2003, pg 26–38 ISBN 0-8157-3283-X
 6. ^ Islamic Radicalism and Multicultural Politics. Taylor & Francis. 2011-03-01. fq. 9. ISBN 978-1-136-95960-8. Marrë më 26 gusht 2012. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Josias Leslie Porter, A Handbook for Travelers in Syria and Palestine, 1868, p. 49.
 8. ^ "For six centuries and a half, through the golden age of Islam, lasted this Caliphate, till extinguished by the Osmanli sultans and in the death of the last of the blood of the house of Mahomet.
 9. ^ "the golden age of Islam, as Mr. Gilman points out, ended with Omar, the second of the Kalifs."
 10. ^ "The Ninth, Tenth and Eleventh centuries were the golden age of Islam" LIFE magazine, 9 May 1955, p.74.
 11. ^ so Linda S. George, The Golden Age of Islam, 1998: "from the last years of the eighth century to the thirteenth century."
 12. ^ Arshad Khan, Islam, Muslims, and America: Understanding the Basis of Their Conflict, 2003, p. 19.
 13. ^ Groth, Hans, red. (2012). Population Dynamics in Muslim Countries: Assembling the Jigsaw. Springer Science & Business Media. fq. 45. ISBN 9783642278815. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Rafiabadi, Hamid Naseem, red. (2007). Challenges to Religions and Islam: A Study of Muslim Movements, Personalities, Issues and Trends, Part 1. Sarup & Sons. fq. 1141. ISBN 9788176257329. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Salam, Abdus. Renaissance of Sciences in Islamic Countries. fq. 9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Hill, Donald.
 17. ^ Brague, Rémi (2009-04-15). The Legend of the Middle Ages. fq. 164. ISBN 9780226070803. Marrë më 11 shk 2014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Ferguson, Kitty Pythagoras: His Lives and the Legacy of a Rational Universe Walker Publishing Company, New York, 2008, (page number not available – occurs toward end of Chapter 13, "The Wrap-up of Antiquity").
 19. ^ Kaser, Karl The Balkans and the Near East: Introduction to a Shared History p. 135.
 20. ^ Yazberdiyev, Dr. Almaz Libraries of Ancient Merv Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Dr. Yazberdiyev is Director of the Library of the Academy of Sciences of Turkmenistan, Ashgabat.
 21. ^ Britannica, Nestorian
 22. ^ The American Journal of Islamic Social Sciences 22:2 Mehmet Mahfuz Söylemez, The Jundishapur School: Its History, Structure, and Functions, p.3.
 23. ^ Bonner, Bonner; Ener, Mine; Singer, Amy (2003). Poverty and charity in Middle Eastern contexts. SUNY Press. fq. 97. ISBN 978-0-7914-5737-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Ruano, Eloy Benito; Burgos, Manuel Espadas (1992). 17e Congrès international des sciences historiques: Madrid, du 26 août au 2 septembre 1990. Comité international des sciences historiques. fq. 527. ISBN 978-84-600-8154-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ a b "In Our Time - Al-Kindi,James Montgomery". bbcnews.com. 28 qershor 2012. Marrë më 18 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Hyman and Walsh Philosophy in the Middle Ages Indianapolis, 3rd edition, p. 216
 27. ^ Meri, Josef W. and Jere L. Bacharach, Editors, Medieval Islamic Civilization Vol.1, A - K, Index, 2006, p. 451
 28. ^ "In Our Time - Al-Kindi,Hugh Kennedy". bbcnews.com. 28 qershor 2012. Marrë më 18 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ "Islam's Gift of Paper to the West". Web.utk.edu. 2001-12-29. Arkivuar nga origjinali më 3 maj 2015. Marrë më 2014-04-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Kevin M. Dunn, ''Caveman chemistry : 28 projects, from the creation of fire to the production of plastics''. Universal-Publishers. 2003. fq. 166. ISBN 9781581125665. Marrë më 2014-04-11. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ "In Our Time: Existence". bbcnews.com. 8 nëntor 2007. Marrë më 27 mars 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Peter J. Lu; Paul J. Steinhardt (2007). "Decagonal and Quasi-crystalline Tilings in Medieval Islamic Architecture". Science. 315 (5815): 1106–1110. Bibcode:2007Sci...315.1106L. doi:10.1126/science.1135491. PMID 17322056. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ "Advanced geometry of Islamic art". bbcnews.com. 23 shkurt 2007. Marrë më 26 korrik 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "Islamic tiles reveal sophisticated maths". nature.com. 22 shkurt 2007. Marrë më 26 korrik 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "Nobel goes to scientist who knocked down 'Berlin Wall' of chemistry". cnn.com. 16 tetor 2011. Marrë më 26 korrik 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Castera, Jean Marc; Peuriot, Francoise (1999). Arabesques. Decorative Art in Morocco. Art Creation Realisation. ISBN 978-2-86770-124-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Saskia van den Hoeven; Maartje van der Veen. "Muqarnas-Mathematics in Islamic Arts" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 27 shtator 2013. Marrë më 15 janar 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ "Abu Abd Allah Muhammad ibn Muadh Al-Jayyani". University of St.Andrews. Marrë më 27 korrik 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Katz, Victor J. (1995). "Ideas of Calculus in Islam and India". Mathematics Magazine. 68 (3): 163–174. doi:10.2307/2691411. JSTOR 2691411. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ El-Bizri, Nader, "A Philosophical Perspective on Ibn al-Haytham's Optics", Arabic Sciences and Philosophy 15 (2005-08-05), 189–218
 41. ^ Haq, Syed (2009).
 42. ^ Sabra, A. I. (1989).
 43. ^ Toomer, G. J. (1964). "Review: Ibn al-Haythams Weg zur Physik by Matthias Schramm". Isis. 55 (4): 463–465. doi:10.1086/349914. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Al-Khalili, Jim (2009-01-04). "BBC News". BBC News. Marrë më 2014-04-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ a b c "The Islamic roots of modern pharmacy". aramcoworld.com. Marrë më 2016-05-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ a b c Hajar, R (2013). "The Air of History (Part IV): Great Muslim Physicians Al Rhazes". Heart Views. 14: 93–5. doi:10.4103/1995-705X.115499. PMC 3752886. PMID 23983918. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 47. ^ a b c Science and Islam, Jim Al-Khalili.
 48. ^ Henbest, N.; Couper, H. (1994).
 49. ^ Craig G. Fraser, 'The cosmos: a historical perspective', Greenwood Publishing Group, 2006 p.39
 50. ^ George Saliba, 'Revisiting the Astronomical Contacts Between the World of Islam and Renaissance Europe: The Byzantine Connection', 'The occult sciences in Byzantium', 2006, p.368
 51. ^ Felix Klein-Frank (2001) Al-Kindi.
 52. ^ a b c West, John (2008). "Ibn al-Nafis, the pulmonary circulation, and the Islamic Golden Age". Journal of Applied Physiology. 105 (6): 1877–80. doi:10.1152/japplphysiol.91171.2008. PMC 2612469. PMID 18845773. Arkivuar nga origjinali më 6 shtator 2014. Marrë më 28 maj 2014. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ Souayah, N; Greenstein, JI (2005). "Insights into neurologic localization by Rhazes, a medieval Islamic physician". Neurology. National Institutes of Health. 65: 125–8. doi:10.1212/01.wnl.0000167603.94026.ee. PMID 16009898. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ "Abu Bakr Mohammad Ibn Zakariya al-Razi (Rhazes) (c. 865-925)". sciencemuseum.org.uk. Arkivuar nga origjinali më 6 maj 2015. Marrë më 31 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ "Rhazes Diagnostic Differentiation of Smallpox and Measles". ircmj.com. Arkivuar nga origjinali më 15 gusht 2015. Marrë më 31 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ Cyril Elgood, A Medical History of Persia and the Eastern Caliphate, (Cambridge University Press, 1951), p.3.
 57. ^ K. Mangathayaru. Pharmacognosy: An Indian perspective. Pearson education. fq. 54. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ Lock, Stephen (2001). The Oxford Illustrated Companion to Medicine. Oxford University Press. fq. 607. ISBN 0-19-262950-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ Koetsier, Teun (2001), "On the prehistory of programmable machines: musical automata, looms, calculators", Mechanism and Machine Theory, Elsevier, 36 (5): 589–603, doi:10.1016/S0094-114X(01)00005-2. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Banu Musa (authors), Donald Routledge Hill (translator) (1979), The book of ingenious devices (Kitāb al-ḥiyal), Springer, fq. 76–7, ISBN 90-277-0833-9 {{citation}}: |author= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Alatas, Syed Farid (2006). "From Jami'ah to University: Multiculturalism and Christian–Muslim Dialogue". Current Sociology. 54 (1): 112–32. doi:10.1177/0011392106058837. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ a b c Rise and spread of Islam. Gale. 2002. fq. 419. ISBN 9780787645038. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ a b Philip Adler; Randall Pouwels (2007). World Civilizations. Cengage Learning. fq. 198. ISBN 9781111810566. Marrë më 1 qershor 2014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ Bedi N. Şehsuvaroǧlu. "Bīmāristān". përmbledhur nga P. Bearman; Th. Bianquis; C.E. Bosworth; etj. (red.). Encyclopaedia of Islam (bot. 2nd). Marrë më 5 qershor 2014. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 65. ^ Mohammad Amin Rodini (7 korrik 2012). "Medical Care in Islamic Tradition During the Middle Ages" (PDF). International Journal of Medicine and Molecular Medicine. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 tetor 2013. Marrë më 9 qershor 2014. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ The Guinness Book Of Records, Published 1998, ISBN 0-553-57895-2, P.242
 67. ^ Halm, Heinz.
 68. ^ a b c Shorter Shi'ite Encyclopaedia, By: Hasan al-Amin, http://www.imamreza.net/eng/imamreza.php?id=574 Arkivuar 16 qershor 2010 tek Wayback Machine
 69. ^ "History of the caravel". Nautarch.tamu.edu. Arkivuar nga origjinali më 6 maj 2015. Marrë më 2011-04-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 70. ^ Goldschmidt 84-86
 71. ^ a b John Stothoff Badeau and John Richard Hayes, ''The Genius of Arab civilization: source of Renaissance''. Taylor & Francis. 1983-01-01. fq. 104. ISBN 9780262081368. Marrë më 2014-04-11. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ "Great Mosque of Kairouan (Qantara mediterranean heritage)". Qantara-med.org. Arkivuar nga origjinali më 9 shkurt 2015. Marrë më 2014-04-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ https://books.google.ca/books?id=inYASgAACAAJ&dq=shi%27ite+encyclopedia+al+amin&focus=searchwithinvolume&q=freedom+expression
 74. ^ William Wager Cooper and Piyu Yue (2008), ''Challenges of the Muslim world: present, future and past'', Emerald Group Publishing, page 215. 2008. ISBN 9780444532435. Marrë më 2014-04-11. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 75. ^ Al-Khalili, p. 135
 76. ^ "Religion and the Rise and Fall of Islamic Science". scholar.harvard.edu. Marrë më 2015-12-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)