Paraboloidi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Sistemi koordinativ

Paraboloidi është sipërfaqe e gradës së dytë e cila klasifikohet në paraboloide eliptike dhe paraboloide hiperbolike.[1]

Paraboloid eliptik quhet siprfaqja e gradës së dytë që përcaktohet me formulën kanonike:[1]  {{x^2}\over p^2 } + {{y^2}\over q^2 }=2z ; (pq>0)  ndërsa paraboloid hiperbolik quhet sipërfaqja e gradës së dytë që përcaktohet me formulën kanonike:[1]  {{x^2}\over p^2 } - {{y^2}\over q^2 }=2z ; (pq>0)

Për ndryshe paraboloidet merren si trupa gjeometrikë.


Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ a b c Ismet Dehiri : Matematika I dhe II. Prishtinë, 1979