Nili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Foto nga lumi Nil
Lumi Nil me të kuqe dhe të kaltër
Kataraktet e lumit Nil

Nili (arabisht: النيل an-nīl), në Afrikë, është lumi më i gjatë në Afrikë dhe në botë. Lumin Nil e përbëjnë Nili i bardhë, Nili i Kaltër dhe Atbara. Lumi ka gjatësi prej 6 672 km.

Nili I bardhe buron nga Liqeni Viktoria ne Ugande dhe ne Khartum te Sudanit bashkohet me Nilin Blu nga Etiopia per te formuar Nilin. Rreth 300 milion m3 uje rrjedh ne Nil cdo dite.

Lumi Nil ka luajtur rol të rëndësishëm në jetën e egjiptianët e lashtë. Mendimtari i lashtë Straboni, ka thënë se: “ Nili është dhuratë e Egjiptit”, ndërsa egjiptianët i thonë “Nil-ul-Mubarak”. Lumi Nil kalon nëpër shtatë pengesa ku janë ndërtuar 7 diga për ujitje dhe hidroenergji me anën e të cilave ujitet 3 milion ha toke dhe prodhohen afro 15 miliardë Kwh energji elektrike. Hidrocentrali i parë mbi Nil u ndërtua në vitin 1954.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]