Biblioteka e Aleksandrisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Biblioteka e Aleksandrisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Biblioteka Mbretërore e Aleksandrisë, ose Biblioteka e lashtë e Aleksandrisë, në Aleksandri, Egjipt, ishte ndoshta më e madhja dhe sigurisht një nga më të famshmet e botës antike. Ajo lulëzoi nën sundimin e dinastisë së Ptolemeut dhe funksiononte si një qendër e madhe e bursave, të paktën deri në kohën e pushtimit të Egjiptit nga Roma, dhe ndoshta për shumë shekuj pas kësaj. Në përgjithësi mendohet të ketë qenë e themeluar në fillim të shekullit të tretë p.e.s, biblioteka u konceptua dhe u hap ose gjatë sundimit të Ptolemeut I Soter ose gjatë sundimit të birit të tij Ptolemeut II. Plutarku (p.e.s 46-120) shkroi se gjatë vizitës së tij në Aleksandri në 48 p.e.s., Jul Çezari mund të ketë djegur aksidentalisht bibliotekën kur u vuri zjarrin anijeve të tij që të pengonte përpjekjet e Akillas për të kufizuar aftësinë e tij për të komunikuar nga deti. Sipas llogarisë të Plutarkut, ky zjarr u përhap në portet dhe pastaj në bibliotekë.

Biblioteka e Aleksandrisë

Megjithatë, ky variant i ngjarjeve nuk është konfirmuar nga të dhënat e kohës së vizitës së Cezarit. Në fakt, është përcaktuar në mënyrë të arsyeshme se pjesë të koleksionit të saj u shkatërruan pjesërisht në disa raste para dhe pas shekullit të parë para Krishtit. Një mit modern (jo më i vjetër se në fund të shekullit të XVIII) ia atribuon shkatërrimin e bibliotekës Kryepeshkopit Koptik të krishterë të Aleksandrisë në 391, i cili bëri thirrje për shkatërrimin e Serapeum, por në fakt nuk kishte asnjë lidhje midis bibliotekës dhe Serapeum dhe disa historianë të antikitetit të vonë nuk e marrin këtë fakt seriozisht. Një tjetër variant i ngjarjes, i paregjistruar deri në shekullin e XIII, fajëson pushtimin mysliman të Aleksandrisë në 642.

E ndërtuar në Bruceion (oborri mbretëror) në stilin e Liceut te Aristotelit, pranë dhe në shërbim të Musaeum (një tempull grek, kjo bibliotekë përbëhej nga një shëtitore, kopshte, një dhomë për ngrënie të përbashkët, një dhomë leximi, salla leksioni dhe dhoma takimi. Megjithatë, paraqitja e saktë nuk është e njohur. Ndikimi i këtij modeli mund të shihet ende sot në paraqitjen e kampuseve të universiteteve. Vetë biblioteka dihet të ketë pasur një departament blerjesh (ndoshta ndërtuar pranë rafteve ose për lehtësi më afër portit), dhe një departament katalogimi. Salla përmban rafte për koleksionimin e fletëve (pasi librat ishin në këtë kohë në formën e papirusit), i njohur si bibliotekai (βιβλιοθῆκαι). Sipas gojëdhënës, gdhendur në mur mbi raftet, një mbishkrim i famshëm thoshte: vendi i kurimit të shpirtit.

Koleksioni[redakto | redakto tekstin burimor]

Biblioteka e parë e njohur e këtij lloji për të mbledhur një përmbledhje serioze të librave nga përtej kufijve të vendit të saj, biblioteka në Aleksandri ishte e ngarkuar me mbledhjen e njohurive të gjithë botës. Ajo e bëri këtë përmes një mandati mbretëror agresiv dhe të mirëfinancuar që përfshinte udhëtime në panairet e librit si ai i Rodosit dhe Athinës dhe një (ndoshta i fshehtë ose ekzagjeruar) politikë për marrjen e librave nga çdo anije që vinte në port. Ata mbanin tekstet origjinale dhe kopjet e bëra ua dërgonin përsëri pronarëve të tyre.

Përveç koleksionimit të veprave nga e kaluara, biblioteka ishte edhe një shtëpi për një mori dijetarësh ndërkombëtarë, e mbështetur nga dinastia e Ptolemeut me udhëtime, strehim dhe paga për të gjithë familjet e tyre. Si një institucion kërkimor, biblioteka ishte shumë e mbushur me vepra të reja në matematikë, astronomi, fizikë, shkenca natyrore dhe subjekte të tjera. Ishte në Bibliotekën e Aleksandrisë ku u ideua metoda shkencore dhe u vu në praktikë, dhe standardet e saj empirike u aplikuan në një nga strehat e para dhe sigurisht më të forta të kriticizmit tekstual serioz. Duke qenë se i njëjti tekst shpesh ekzistonte në disa versione të ndryshme, kritika tekstuale krahasuese ishte vendimtare për të siguruar vërtetësinë e tyre. Redaktorët në Bibliotekën e Aleksandrisë janë sidomos të njohur edhe për punën e tyre në tekstet Homerike.

Redaktorët më të famshëm në përgjithësi mbanin edhe titullin e bibliotekarëve më të mirë. Këta përfshijnë, ndër të tjera

 • Zenodotus (fillimi i shekullit të tretë p.e.s),
 • Kallimacus, (në fillim të shekullit të tretë para Krishtit), bibliograf i parë dhe zhvilluesi i Pinakës - katalogu i parë i bibliotekës,
 • Apollonius i Rodosit (mesi i shekullit të tretë p.e.s),
 • Eratostenes (në fund të shekullit të tretë p.e.s),
 • Aristofani i Bizantit (fillim i shekullit të dytë p.e.s),
 • Aristarkun e Samothrakës (në fund të shekullit të dytë p.e.s).

Tashmë e famshme në botën e lashtë, koleksioni i bibliotekës u bë edhe më i përmendur në vitet më vonë. Megjithatë, tani është e pamundur të përcaktohet madhësia e tij në epokat e ndryshme. Papirusi është ai që përbën koleksionin dhe, ndonëse dorëshkrimet në pergamenë janë përdorur kryesisht si një material më i avancuar shkrimi pas 300 para Krishtit nuk është dokumentuar që, Biblioteka e Aleksandrisë të ketë kaluar në pergamenë, ndoshta për shkak të lidhjeve të saj të forta me tregtinë e papirusit. (Biblioteka e Aleksandrisë në fakt ka një arsye të tërthortë në krijimin e shkrimit në pergamenë - për shkak të nevojës kritike të bibliotekës për papirus, pak ishte eksportuar dhe në këtë mënyrë u bë i domosdoshëm një burim alternativ për kopjimin e materialeve.)

Shkatërrimi[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Burime antike dhe moderne identifikojnë katër raste të mundshme për shkatërrimin e pjesshëm apo të plotë të Bibliotekës së Aleksandrisë :
  • 1. Zjarri i vënë nga Jul Çezari në Luftën e Aleksandrisë në 48 p.e.s,
  • 2. Sulmi i Aurelianit në shekullin e tretë,
  • 3. Dekreti i Theopilus në vitin 391,
  • 4. Pushtimi mysliman në vitin 642 ose edhe më vonë.

pushtimi i Cezarit në 48 pes The ancient accounts by Plutarch,[10] Aulus Gellius[11], Ammianus Marcellinus, and Orosius agree that Caesar accidentally burned the library down during his visit to Alexandria in 48 BC. Although not confirmed in the accounts of contemporary historians, these accounts do suggest that the library was a thing of the past when Plutarch was writing around AD 100. Plutarch's Jetëparalele, shkruar në fund të parë ose fillimi i shekullit të dytë, përshkruan një betejë në të cilat Cezari u detyrua të djegur anijet e tij: " kur armiku endeavored për ndërprerjen e komunikimit të tij nga deti, ai u detyrua të devijuar që rreziku nga zjarri në anije caktimin e tij, e cila, pas djegur portet, është përhapur andej më dhe shkatërruar bibliotekën e madhe.[10] " William Cherf argumentuar se ky skenar ka të gjitha përbërësit e një stuhi dhe nga ana tjetër zjarr vendosur në portet dhe pastaj të bibliotekës, duke shkatërruar atë. Kjo do të kishte ndodhur në 48 pes, gjatë luftimeve ndërmjet Cezarit dhe PtolemeutXIII. Në shekullin e dytë pas Krishtit, të historiani romak Aulus Gellius shkroi në librin e tij Attic Nights se Alexandrian Biblioteka Mbretërore u dogj nga gabim kur disa nga ushtarët e Cezarit filloi një zjarr. Për më tepër, në shekullin e katërt, si pagane historian Marcellinus Ammianus dhe krishterë historian Orosius shkruante se Alexandrina Bibliotheca ishte shkatërruar nga zjarri Cezarit. Autori anonim i Luftërave Alexandrian shkruan se ushtarët e zjarreve Cezarit kishte caktuar për të djegur flota egjiptian në portin e Aleksandrisë shkoi aq sa është e djegur një dyqan plot me papyri ndodhen pranë portit.[12] Mirëpo, studimi gjeografike e vendndodhjen e Alexandrina historike Bibliotheca në lagjen e Bruchion sugjeron se ky dyqan nuk mund të ketë qenë Biblioteka eMadhe.[13] Kjo është më e mundshme këtu historianët e hutuar se këto dy fjalë greke bibliothekas,që do të thotë "ka vendosur të librave", me bibliotheka, që do të thotë të bibliotekës. Si rezultat i kësaj, ata mendonin se ajo kishte qenë regjistruar më parë në lidhje me djegien e disa librave të depozituara pranë portit përbënin djegien e Bibliotekës famshëm Alexandrian. Në çdo rast, nëse librat janë djegur vetëm disa libra gjenden në deponim ose libra gjetur brenda vetë bibliotekës, të stoik filozof romak Seneca (shek 4 BC - 65 AD) i referohet 40.000 libra kanë qenë djegur në Aleksandri.[14] Gjatë Marcus Antoniussundimit 'e pjesës lindore të Perandorisë (40-30 pes), ai e plaçkiti biblioteka e dytë më të madhe në botë (që në Pergamon) dhe paraqiti koleksionin si një dhuratë për Kleopatra si një zëvendësim për librat e humbur të zjarri Cezarit. Abaddi flet në këtë histori si propagandë anti-Antony nga Roma për të treguar besnikërinë e tij në Egjipt. Theodore Vrettos përshkruan dëmin e shkaktuar nga zjarri: "I galleys romak që transportonte Tridhjetë e shtatë Legjioni nga Azia e Vogël kishte arritur tani bregun egjiptian, por për shkak të erërave të kundërtën, ata nuk ishin në gjendje për të vazhduar në drejtim të Aleksandrisë. Në të ankorohen në port off Lochias, flotën egjiptiane përbën një problem shtesë për anijet romake. Megjithatë, në një sulm të papritur, ushtarët e Cezarit i vunë zjarrin anijet egjiptiane, dhe flakëve, të përhapur me shpejtësi në erë lëvizëse, të konsumuar pjesën më të madhe kantier detar, strukturat shumë afër pallati, si dhe disa mijëra libra që ishin vendosur në një nga ndërtesat. Nga ky incident, historianet gabimisht supozuar se Bibliotekën e Aleksandrisë e Madhe ishte shkatërruar, por Biblioteka ishte askund në afërsi të portet ... Dëmi më i menjëhershëm ka ndodhur në zonën rreth portet, në shipyards, arsenaleve dhe depove në të cilat kokërr dhe libra ishin të ruajtur. Disa 40.000 fletushkat libër u shkatërruan në zjarr. Jo në të gjitha lidhur me Bibliotekën e Madhe, ata ishin librat e llogarisë dhe librin që përmban të dhënat e Aleksandri i eksportit të mallrave të lidhur për në Romë dhe në qytete të tjera të mbarë botës."[15] Megjithatë, Alexandrian Biblioteka Mbretërore nuk ishte i bibliotekës gjendet vetëm në qytet. Ka qenë së paku dy bibliotekave të tjera në Aleksandri: biblioteka e tempullit Serapeum dhe biblioteka e tempullit Cesarion. Vazhdimësi e jetës letrare dhe shkencore në Aleksandri, pas shkatërrimit të Bibliotekës Mbretërore, si edhe lulëzimin e qytetit si qendër botërore për shkencat e letërsisë në mes të parë dhe të gjashtë shekuj pas Krishtit, varet në një masë të madhe në prani nga këto dy biblioteka dhe libra dhe referencat e ata që përmban. Kështu, ndërsa ajo është e shënuar në histori se në Bibliotekën Mbretërore ishte një privat për familjen mbretërore si dhe për shkencëtarë dhe kërkues, bibliotekat e Serapeum dhe tempujt Cesarion ishin bibliotekat publike të qasshme për popullin.[16] Për më tepër, ndërsa Biblioteka Mbretërore u themelua nga Ptolemeu II Philadelphus në lagjet mbretërore e Bruchion pranë pallateve dhe kopshtet mbretërore, ai ishte bir e tij Ptolemeu III i cili themeloi tempull dhe Serapeum saj adjoined "bijë" Biblioteka në lagjet popullore e Rhakotis . Llogari tjetër kemi është Straboni's Geographia në 28 pes, i cili nuk përmend në mënyrë specifike bibliotekës, por nuk përmend hollësi të tjera-midis-se ai nuk është në gjendje për të gjetur një hartë në qytet që ai pa, kur në një udhëtim të mëparshme për Aleksandri, para-zjarr. Abaddi përdor këtë llogari që të nxjerr në bibliotekë u shkatërrua në themelet e tij dhe mbledhjen e shkatërruar. Siguri në këtë përfundim është tronditur kur e konsideron kontekst. The ngjitur Museion ishte, sipas të njëjtën llogari, plotësisht funksional-e cila kërkon supozim i dyshimtë se mund të jetë një ndërtesë të përkryer gjobë ndërsa të afërmit e tij u shkatërrua plotësisht. Gjithashtu, ne e dimë se në këtë kohë Biblioteka bijë në Serapeum ishte lulëzuar dhe i paprekur nga zjarri, dhe si Straboni nuk e përmend me emrin e bibliotekës mund të pohojnë se për mungesë mosveprim Straboni nuk do të shënoj. Së fundi, siç e përmenda më lart, Straboni konfirmoi ekzistencën e "Museion", e cila Biblioteka e Madhe ishte mbledhja mbretëror dhe në të tjera të tij përmend të Sarapeum dhe Museion ai dhe historianë të tjerë janë në kundërshtim në përshkrimet e tyre të gjithë kompleksin ose ndërtesat tempull në veçanti. Pra, ne nuk mund të konkludoj se duke përmendur instituti babai i Museion, por jo edhe krahun bibliotekës në veçanti, që ajo kishte në fakt janë shkatërruar. Së fundi, si një nga Gjeografet kryesore të botës është tërësisht e mundshme se në njëzet-plus vite që nga vizita e tij të fundit në biblioteka, në hartë ai ishte mjaft referenca-ndoshta një hartë të rrallë ose konfidencial duke pasur parasysh ekspertizën e tij dhe mbledhja e madhe e bibliotekës mund të kenë qenë ose pjesë e bibliotekës e cila u shkatërrua pjesërisht ose thjesht një viktimë e njëzet viteve të veshin, lotsjellës dhe gjendje e keqe në një bibliotekë që nuk kishin mjetet e bëri një herë për të ruajtur recopy dhe mbledhja e tij. Prandaj, Biblioteka Mbretërore Alexandrian mund të kenë qenë djegur pas vizitës Straboni në qytet (25 pes), por para fillimit të shekullit të dytë pas Krishtit, kur Plutarch shkroi. Historianë Përndryshe Plutarch dhe më vonë nuk do të kishte përmendur incidentin dhe gabimisht i atribuohet atë Julius Cezari. Ai është gjithashtu më e mundshme se në bibliotekë u shkatërrua nga dikush tjetër përveç Cezarit, edhe pse më vonë i lidhi brezat e zjarrit që u zhvillua në Aleksandri gjatë kohës së Cezarit për djegien e Bibliotheca.[17] Disa besojnë se skenari më i mundshëm ishte shkatërrim që shoqëruan luftërat midis Zenobia e Palmyra dhe e perandorit romak Aurelian, në gjysmën e dytë të shekullit të tretë (shih më poshtë).[18] [edit]Attack of Aurelian, third century Biblioteka duket se janë ruajtur dhe vazhdoi deri në ekzistencën përmbajtja e saj ishin të humbur kryesisht gjatë marrjes së qytetit nga perandori Aurelian (270-275), i cili ishte shtypur nje revolte nga Mbretëresha Zenobia e Palmyra.[19] Biblioteka vogël vendosur në Serapeum mbijetuar, por pjesë e përmbajtja e saj mund të ketë qenë e marra për të Konstandinopojës për zbukuro kapitalit të ri në gjatë shekullit të katërt. Megjithatë, Ammianus Marcellinus, shkruar rreth 378 pas Krishtit duket se flasin të bibliotekës në tempull Serapeum si një gjë e së kaluarës, dhe ai pohon se shumë prej vëllimeve të bibliotekës Serapeum ishin djegur kur Cezari shkarkoi Aleksandrisë. Siç thotë ai në librin 22.16.12-13: " Përveç kësaj ka shumë tempuj larta, dhe sidomos një të Serapis, e cila, edhe pse nuk ka fjalë adekuate mund ta përshkruaj atë, ne mund të thonë, nga sallat e saj i shkëlqyer i mbështetur nga shtylla, dhe statujat e saj të bukur dhe embellishments të tjera, është aq i superbly zbukuruar, se ardhshme për të Kapitol, nga të cilat ndonjëherë i nderuar krenohet-Romë, në të gjithë botën ka asgjë worthier e admirim. Në të ishin të pallogaritshëm bibliotekat e vlerës, dhe dëshmi në harmoni e shënimeve të lashta të pohohet se 70.000 volume, të cilat ishin mbledhur nga kujdesin shqetësuar e Ptolemies, ishin djegur në luftën e Alexandrian kur qyteti u shkarkua në kohën e Cezarit diktatorit . "

Lëviz pestë shekull, e cila ilustron shkatërrimin e Serapeum nga Theophilus. While Ammianus Marcellinus may be simply reiterating Plutarch's tradition about Caesar's destruction of the library, it is possible that his statement reflects his own empirical knowledge that the Serapeum library collection had either been seriously depleted or was no longer in existence in his own day. [edit]Decree of Theodosius, destruction by Theophilus in 391 Në vitin 391, perandori Teodosit kam urdhëruar shkatërrimin e të gjitha pagane "" (jo-kristiane) tempuj, dhe krishterë Patriarku Theophilus i Aleksandrisë në pajtueshmëri me këtë kërkesë.[20] Sokrati Scholasticus jep llogari e mëposhtme të shkatërrimit të tempujve në Aleksandri në librin e pestë të e Ecclesiastica Historiatij, shkruar rreth 440: " Në kërkesë të Theophilus, peshkopi i Aleksandrisë, perandori lëshuar një urdhër në këtë kohë për shkatërrimin e tempujve kombeve në atë qytet, të urdhëroj gjithashtu që ai duhet të vihet në ekzekutimin e nën drejtimin e Theophilus. Me kėtė rast, Theophilus ushtruar vetë për të pamundurën për të ekspozuar misteret pagane në shpërfillje. Dhe për të filluar me të, ai shkaktoi Mithreum të jetë pastruar, dhe shfaqur për të parë publike argumentet e mistereve të saj të përgjakshme. Pastaj ai shkatërroi Serapeum, dhe ritet e përgjakshme e Mithreum ai publikisht caricatured; the Serapeum edhe ai tregoi të plotë të supersticioneve tepruar, dhe ai kishte phalli e Priapus kryer përmes mes të forumit. Kështu, ky shqetësim që është ndërprerë, guvernatori i Aleksandrisë, dhe komandant i përgjithshëm i trupave në Egjipt, Theophilus ndihmuar në prishur tempuj kombeve. " The Mithraeum ishte një tempull të nëndheshme për adhurim e zot. MitraQindra e tempujve të tillë janë zbuluar në të gjithë Evropën, Afrikën veriore, Lindja e Afërt, dhe Britania e Madhe. The Serapeum vendosur dikur pjesë e Bibliotekës e Madhe, por nuk dihet sa, nëse ka, libra janë të përfshira në të në kohën e shkatërrimit. Sidomos, kalimi nga Sokrati Scholasticus, nuk merr referim të qartë për një bibliotekë ose përmbajtjen e bibliotekës janë shkatërruar, vetëm të objekteve fetare duke u shkatërruar. Një tekst më parë nga pagan Marcellinus historiani Ammianus duket për të treguar se, çfarëdo që mund të ketë libra janë strehuar në Serapeum në të kaluarën, nuk kanë qenë aty në dekadën e fundit të shekullit të katërt. The Eunapius pagane autori i Sardis dëshmitarë të prishjes, dhe pse ai urryer të krishterë, dhe ishte një studiues, llogarinë e tij të shkatërrimit the Serapeum e bën nuk përmendet ndonjë bibliotekë. Paulus Orosius regjistruan në librin e gjashtë e të tij Historik kundërpaganëve: " Sot ekzistojnë në tempujt zemrat libër të cilin ne vetë kemi parë, dhe, kur këto tempuj u plaçkitën, këto, ne jemi tha, ishin zbrazur nga njerëzit tonë në kohën tonë, e cila, vërtet, është një deklaratë e vërtetë. " Megjithatë, nuk është këtu Orosius diskutuar Serapeum, as nuk është e qartë që "njerëzit tonë" janë (fraza mund të thotë jo më shumë se "njerëzit e kohës sonë", që ne e njohim nga burimet e bashkëkohore që herë pas here edhe paganët plaçkitën tempujve). Përsa i përket Muzeut, Mostafa El-Abbadi shkruan në jetë dhe e fatit të Bibliotekës së Aleksandrisë lashtë (Paris 1992): " The Mouseion, duke qenë në të njëjtën kohë një shenjtë "i Muses, gëzonte një shkallë të shenjtëri si kohë si tempuj të tjera pagane mbetën unmolested. Synesius SëCyrene, i cili studioi nën Hypatia në fund të shekullit të katërt, pa Mouseion dhe përshkroi imazhet e filozofëve në të. Ne nuk kemi asnjë referencë më vonë për ekzistencën e saj në shekullin e pestë. Si Theon, të matematikan i shquar dhe i ati i Hypatia, vetë një dijetar i njohur, ishte dijetar i fundit regjistroi-Anëtar (c. 380), ka gjasa që Mouseion nuk ka mbijetuar gjatë shpalljes së dekretit Teodosit në 391 për shkatërrimin e të gjitha tempujt pagane në qytet. " John JuliusNorwich, në veprėn e Bizantit tij: në shekujt ehershëm, vendos shkatërrimin e koleksioni i bibliotekës së gjatëArian anti-trazirave në Aleksandri që transpired pas dekret perandorak të 391 (f. 314).qiheshin shume femra [Redakto]Aas ibn Amr el pushtimit në 642 Disa historianë i tha ndryshme llogaritë e ushtrisë arabe të udhëhequr nga Aas ibn Amr el 'shkarkimin e qytetit në 642 pas ushtria bizantine ishte e mundur në betejën eHeliopolis. Llogarinë e parë perëndimorë e shkatërrimit libri ishte në Edward Pococke's 1663 përkthimin Historia edinastive, dhe kjo u hodh poshtë si një shaka apo propagandë si në fillim të 1713 nga Fr. EusèbeRenaudot. Gjatë shekujve, dijetarët kanë rënë dakord të shumta pasuar me Fr. Përfundim Renaudot së, duke përfshirë Alfred J.Butler, VictorCHAUVIN, Paul Casanova dhe EugenioGriffini.[19] Më së fundi, në vitin 1990, dijetar Lindjes së Mesme Bernard Lewis argumentuar se llogaria origjinal nuk mund të jetë e vërtetë, por se ajo i shpëtoi me kalimin e kohës, sepse ajo ishte një llogari e dobishme për shekullin e madhe dymbëdhjetë kurd muslimane Sulltan të Egjiptit dhe Sirisë, Saladini i cili gjetën të nevojshme për të thyer deri halifatit të Fatimid për mbledhjen e të heretik Isma'ili teksteve në Kairo pas restaurimin e tij Sunnism në Egjipt. Lewis propozon që historia të mbështetjes së kalifit Umar të shkatërrimit në një bibliotekë mund të ketë bërë veprime Saladini i duket më e pranueshme për popullin e tij.[21]