Epistemologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Epistemologjia (greq. "ἐπιστήμη" - besim, dituri ; dhe "logos" - fjalë, kuptim, shpjegim [1] ose teoria e diturisë është një degë e filozofisë perëndimore që studion natyrën dhe qëllimin e diturisë. Fjala epistemologji u përdor për herë të parë nga filozofi skocez Xhejms Frederik Ferrier. Në filozofinë indiane, përdoret fjala "pramana si e barasvlershme me epistemologjinë.

Epistemologjia merret me studimin dhe rishqyrtimin e natyrës së diturisë dhe marrëdhëniet e saj me të vërtetën, besimin dhe shfajësimin (përligjen). Ajo gjithashtu merret me prejardhjen e diturisë, pyetjen "çfarë është dituria ?", "si fitohet ajo ?", "çfarë dijnë njerëzit ?", dhe skepticizmin e pohimeve të diturive të ndryshme.

Përkufizimi i diturisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Përftimi i diturisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Çfarë dijnë njerëzit ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Skepticizmi[redakto | redakto tekstin burimor]

Zbatimet[redakto | redakto tekstin burimor]

Epistemologë të famshëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Baku, Pasho (red.). "Epistemologjia". Enciklopedia universale e ilustruar. Tiranë: Shtëpia Botuese Bacchus. f. 288.  734077163.