Metodologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Metodologjia (greqisht:μεθοδολογία) paraqet studimin sistematik, shkencor dhe profesional në një fushë të caktuar. Ajo përfshin analizën teorike të metodave dhe parimeve hulumtuese që lidhen me një degë të diturisë. Në mënyrë tipike, ajo përfshin koncepte të tilla si paradigma (mostra), modeli teorik, fazat, instrumentet dhe teknikat sasiore e cilësore.[1]

Përkufizimi[redakto | përpunoni burim]

Në të kaluarën metodologjia ka qenë përkufizuar si:

 1. "Analiza e parimeve, metodave, rregullave dhe postulateve hulumtuese të përdorura nga një disiplinë";
 2. "Studimi sistematik i metodave hulumtuese që janë, mund të jenë, ose janë zbatuar brenda një disipline të caktuar të njohjeve shkencore";
 3. "Studimi ose përshkrimi i metodave hulumtuese".[2]

Metodologjia ofron një mbështetje teorike për të kuptuar se cila metodë, grup metodash ose praktikash më të mira mund të aplikohen në rastin konkret, për shembull, për të llogaritur një rezultat specifik.

Ndarja e metodologjisë[redakto | përpunoni burim]

 • Metodologji e përgjithshme
 • Metodologji e veçantë (Metodologjia e sociologjisë, psikologjisë etj.)
 • Metodologji specifike (Metodologjia e psikometrisë, didaktikës, etj.)

Metodat hulumtuese[redakto | përpunoni burim]

Kërkimet shkencore[redakto | përpunoni burim]

Qasjet metodologjike[redakto | përpunoni burim]

Ekzistojnë dy qasje kryesore metodologjike:

 • Qasja kualitative
 • Qasja kuantitative

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Referime[redakto | përpunoni burim]

 1. ^ Irny, S.I. and Rose, A.A. (2005) “Designing a Strategic Information Systems Planning Methodology for Malaysian Institutes of Higher Learning (isp- ipta), Issues in Information System, Volume VI, No. 1, 2005.
 2. ^ Baskerville, R. (1991). "Risk Analysis as a Source of Professional Knowledge". Computers & Security. 10 (8): 749–764. 
 3. ^ LIGJIN PËR VEPRIMTARINË KËRKIMORE - SHKENCORE Në amëzën assembly-kosova.org Archived 29 September 2007[Date mismatch] at the Wayback Machine.