Jump to content

Abstraksioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Abstraksioni në kuptimin e tij kryesor është një proces konceptual e ku rregullat dhe konceptet e përgjithshme rrjedhin nga përdorimi dhe klasifikimi i shembujve të veçantë, literal ("real" ose "konkret") shënjuesve, parimeve, dhe/ose metodave të tjera.

"Një abstraksion" është rezultati i këtij procesi — një koncept që vepron si një emër super kategorik për të gjitha konceptet vartëse, duke e lidhur çdo koncept si një grup, fushë, ose kategori.[1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Suzanne K. Langer (1953), Feeling and Form: a theory of art developed from Philosophy in a New Key p. 90: "Sculptural form is a powerful abstraction from actual objects and the three-dimensional space which we construe ... through touch and sight."

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • The American Heritage Dictionary of the English Language, 3rd edition, Houghton Mifflin (1992), hardcover, 2140 pages, ISBN 0-395-44895-60-395-44895-6
  • James, Paul (1996). Nation Formation: Towards a Theory of Abstract Community (në anglisht). London: Sage Publications.
  • James, Paul (2006). Globalism, Nationalism, Tribalism: Bringing Theory Back In - Volume 2 of Towards a Theory of Abstract Community (në anglisht). London: Sage Publications.
  • Jung, C.G. [1921] (1971). Psychological Types, Collected Works, Volume 6, Princeton, NJ: Princeton University Press. ISBN 0-691-01813-80-691-01813-8.
  • Sohn-Rethel, Alfred (1977) Intellectual and manual labour: A critique of epistemology, Humanities Press.