Koncepti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Koncepti është një emërtim që rrjedh nga shprehja latine "cum capio" (= kap, mbledh tok) dhe nënkupton një ide abstrakte apo një shenjë (simbol) mendore, e shoqëruar me një përgjigje riparaqitëse në gjuhë ose simbologji si p.sh. një fjalë, që shënon të gjitha gjërat në një kategori të dhënë ose klasë të njësive, ngjarjeve, dukurive, ose lidhjeve mes tyre.

Një koncept është një njësi njohëse e kuptimësisë e përbërë nga njësi të tjera të cilat veprojnë si një veçori e konceptit.

Domethënia e "konceptit" hulumtohet në shkencat njohëse, metafizikë, dhe në filozofinë e mendjes. Fjala "koncept" u përdor gjatë viteve 1554–60 (lat. conceptum - kaptim), por çfarë sot termëzohet "teoria klasike e koncepteve" është teoria e Aristotelit mbi përkufizimin e termave.

Loku[redakto | redakto tekstin burimor]

Kanti[redakto | redakto tekstin burimor]

Shopenhauer[redakto | redakto tekstin burimor]

Konceptet e Gjon Stjuart Millit[redakto | redakto tekstin burimor]

E vërteta e Uilliam Xheimsit[redakto | redakto tekstin burimor]

Konceptet në shkencë[redakto | redakto tekstin burimor]

Konceptet në matematikë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referime[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]