Eksperimenti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Madje edhe fëmijët e vegjël e hulumtojnë botën përreth tyre me ndihmën e eksperimenteve të thjeshta

Eksperimenti zakonisht është një provë që bëhet duke u mbështetur në të dhënat shkencore, për të njohur dhe për të studiuar ligjet e proceset dhe zhvillimit të dukurive të ndryshme në kushte natyrore ose në laborator; provë që bëhet për të kontrolluar a për të vërtetuar diçka.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eksperimentimi është një procedurë e kryer për të mbështetur, hedhur poshtë ose vërtetuar një hipotezë. Eksperimentet ofrojnë njohuri për marrëdhëniet shkak - pasojë duke treguar se çfarë rezultati ndodh kur një faktor i veçantë manipulohet. Eksperimentet ndryshojnë shumë për kah qëllimi dhe shkalla e përdorimit të tyre, por gjithmonë mbështeten në procedurën e përsëritshme dhe analizën logjike të rezultateve.

Përderisa një fëmijë mund të kryejë eksperimente bazë për të kuptuar gravitetin, ekipet e shkencëtarëve merren me hulumtime sistematike për të kuptuar më mirë një fenomen ose dukuri të caktuar. Eksperimentet dhe llojet e tjera të veprimeve praktike janë shumë të rëndësishme për procesin e mësimnxënies së studentëve në studimet universitare. Eksperimentet mund të rrisin rezultatet e provave dhe të ndihmojnë një student të angazhohet dhe të interesohet më shumë për materialin studimor, sidomos kur përdoren me kalimin e kohës. Ekzistojnë dallime të konsiderueshme në mes të përdorimit të eksperimenteve në hulumtimet e shkencave natyrore dhe ato shoqërore (humane - njerëzore).[1] [2] [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Zippelius, von Reinhold (1991). Die experimentierende Methode im Recht. Stuttgart: Steiner. ISBN 978-3515059015. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Dunning, Thad (2012). Natural experiments in the social sciences : a design-based approach. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-1107698000. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Shadish, William R.; Cook, Thomas D.; Campbell, Donald T. (2002). Experimental and quasi-experimental designs for generalized causal inference (bot. Nachdr.). Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-61556-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Excerpts)
  • Jeremy, Teigen (2014). "Experimental Methods in Military and Veteran Studies". përmbledhur nga Soeters, Joseph; Shields, Patricia; Rietjens, Sebastiaan (red.). Routledge Handbook of Research Methods in Military Studies. New York: Routledge. fq. 228–238. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stohr-Hunt, Patricia (1996). "An Analysis of Frequency of Hands-on Experience and Science Achievement". Journal of Research in Science Teaching. 33. doi:10.1002/(SICI)1098-2736(199601)33:1<101::AID-TEA6>3.0.CO;2-Z. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Baku, Pasho, red. (2011). "Eksperiment". Enciklopedia universale e ilustruar. Tiranë: Shtëpia Botuese Bacchus. fq. 272. OCLC 734077163. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Shefik Osmani: Fjalor i pedagogjisë. 8 Nëntori, Tiranë, 1983, fq. 183 - 184.