Sistemi i qarkullimit të gjakut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjaku është elementi kryesor në sistemin transportues të trupit të njeriut dhe të kafshëve. Pasi pompohet nga zemra (deri në 100.000 rrahje në ditë), nëpërmjet tubave që quhen enë gjaku, ai hapet në të gjithë trupin, duke shpërndarë oksigjenin, ushqimin dhe elementet kimike, të nevojshme për qelizat. Llogaritet që njeriu mund të jetojë edhe pas humbjes së një të tretës të sasisë së gjakut, çdo humbje e sasisë më të madhe se kjo nga biologët llogaritet vdekjeprurëse.

FUNKSIONI :

Komponentet esenciale të sistemit kardiovaskular të njeriut janë zemra, gjaku dhe enët e gjakut. Ai përfshin qarkullimin pulmonar, një "lak" përmes mushkërive ku oksigjenohet gjaku; Dhe qarkullimi sistemik, një "lak" përmes pjesës tjetër të trupit për të siguruar gjak të oksigjenuar. Qarkullimi sistemik gjithashtu mund të shihet të funksionojë në dy pjesë - një makrokrikullim dhe një mikrokripsion. Një i rritur mesatar përmban pesë deri në gjashtë kuart (afërsisht 4.7 deri 5.7 litra) gjak, duke përbërë rreth 7% të peshës totale të trupit.Gjaku përbëhet nga plazma, qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet. Gjithashtu, sistemi i tretjes punon me sistemin e qarkullimit të gjakut për të siguruar ushqyesve që sistemi ka nevojë për të mbajtur zemrën e pompimit. Sistemet kardiovaskulare të njerëzve janë të mbyllura, që do të thotë që gjaku kurrë nuk lë rrjetin e enëve të gjakut.

Në të kundërt, oksigjeni dhe lëndët ushqyese shpërndahen nëpër shtresat e enëve të gjakut dhe hyjnë në lëngun intersticial, i cili transporton oksigjen dhe lëndë ushqyese në qelizat e synuara, dioksidit të karbonit dhe mbeturinave në drejtim të kundërt.

Struktura e sistemit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zemra
Enët e gjakut
Venat:
vena e qafës(vena jugulare)
vena zgavrore e poshtëme
vena e krahut
vena e dores e gishtave
vena e kofshës
vena e kërcirit
vena e këmbës e gishtave
Arteriet:
Aorta
arteria e kokës
arteria e qafës
arteria e krahut
arteria e dorës e gishtave
arteria e kofshës(arteria femorale
arteria e kërcirit
arteria e këmbës e gishtave
arteria e barkut

Shiko edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]