Ibadi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Flag of Oman.svg

The Ibadi ( الاباضيون ) janë e vetmja degë që ekziston, sot, i Kharijites , rryma fetare islame e cila përbën një " rrugë të tretë "në mes sunive and shiitëve , origjina e së cilës datojnë në ditët e para të Islamit. Ndërsa në të kaluarën e Kharijites Ibadi ka njohur momentet e zgjerimit të madh (në kohën e mbretërimit të rustumide e Tahert , se në mes të 761 dhe 909 erdhi për të kuptuar shumë nga Afrika e Veriut ), aktualisht ajo është pjesa më e madhe rrëfim në një vend të vetëm: Sulltanati i ' Omani , ndërsa në vende të tjera ekziston

vetëm në komunitete të vogla , në Zanzibar dhe në disa rajone të ' Algjeri ( Mzab ) e Tunizisë (ishullin e Djerba ) dhe Libisë ( Gebel Nefusa dhe Zuara ). Like Kharijites tjera (të cilat janë të dallohen nga një moderim të veçantë dhe refuzimit të dhunës), The Ibadi gjithashtu besojnë se kontrolli i komunitetit nuk është për të domosdoshmërisht një pasardhës i Profetit , por vetëm për më të denjë nga the pikëpamja e fetare, pavarësisht nga prindër të tij, etnisë së tij dhe ngjyrën e lëkurës së tij