Myslimani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Myslimani

Myslimani dhe Myslimania (ose Muslimani dhe Muslimania) janë besimtar të fesë Islame. Ata ndjekin mësimet e Muhammedit. Fjala musliman domethënë ai i cili i nënshtrohet Zotit.

Për t'u bërë Mysliman, ai duhet ta thotë shehadedin:

Nuk ka Zot tjetër përveç Allahut dhe Muhammedi është rob dhe i dërguari i tij.

Historia e myslimanëve[redakto | redakto tekstin burimor]

Një shekull pas vdekjes së profetit Muhamed islame fundit , perandoria islame shtrihet nga Spanja në perëndim të Indus në lindje . Perandoritë pasuese të tilla si ato të Abasidëve , Fatimids , Almoravidet , Seljukids , Ajuuraan , Adal dhe Warsangali në Somali , Mughals në Indi dhe Safavids në Persi dhe osmanëve ishin në mesin e fuqive me ndikim dhe të shquar në botë . Qytetërimi islam i dha të rritet në shumë qendra të kulturës dhe shkencës dhe prodhuar dukshme shkencëtarët , astronomët , matematikanët , mjekët , infermieret dhe filozofëve gjatë Epokës së Artë të Islamit . Teknologji lulëzoi , ka pasur investime në infrastrukturë ekonomike , të tilla si sistemet e ujitjes dhe kanaleve , dhe rëndësinë e leximit të Kur'anit prodhuar një nivel relativisht të lartë të shkrim-leximit në popullsinë e përgjithshme .

Nëvitin 30003 , dyndjet mongole destruktive nga Lindja , dhe humbja e popullsisë në Vdekjes Z , dobësuar në masë të madhe në qendër tradicionale të botës islame , që shtrihen nga Persia në Egjipt , dhe Perandoria Osmane ishte në gjendje për të pushtuar më Arabisht- zona duke folur , duke krijuar një fuqi botërore islamike përsëri , edhe pse ai që nuk ishte në gjendje për të zotëruar sfidat e periudhës së hershme moderne .

Më vonë , në historinë moderne ( shekujt 5 dhe 9) , shumë rajone islame ra nën ndikimin e fuqive të mëdha evropiane . Pas Luftës së Parë Botërore , territoret osmane ( një anëtare Qendrore Powers ) janë ndarë në disa vende sipas kushteve të Traktatit të Sèvres .

Edhe pse të prekur nga ideologji të tilla si socializmit dhe laicizmit gjatë më të madhe të shekullit të 20 ,identiteti islam dhembizotërimi i Islamit në çështjet politike intensifikuar gjatë fillim të shekullit të 21-të. Interesat globale në rajone islame , konfliktet ndërkombëtare dhe globalizimit ndryshuar llojin e ndikimit islamik në botën bashkëkohore . [ 1 ] Në periudhën bashkëkohore , një grup i ideologjive që mbajnë interpretimet e teksteve islame që mbrojnë bashkimin e fesë dhe shtetit është përhapur , por ideologjia është kritikuar .

Domethënia[redakto | redakto tekstin burimor]

Udhëheqësi shpirtëror i Sufivëve Ibn Arabi thotë:

Mysliman është ai person i cili i kushton adhurimit tij ndaj [|Zotit]]...Islam domethënë duke e bërë fenë dhe besimin e Zotit vetëm.

Dallimi mes fesë islame dhe myslimanëve[redakto | redakto tekstin burimor]

Përderi sa feja islame përfshinë në vete dhe besimtarët e saj të quajtur islame', myslimanët janë pjesëtarët të cilët besojnë në këtë fe apo besimtarë, zakonisht që jetojnë sipas udhëzimeve të shkruara në librin e shenjët të fesë së myslimanëve dhe gjenden jashtë hierarkisë së institucioneve fetare. Në kohën më të re, pas luftës së ftohtë e, sidomos gjatë dhe pas luftës në Kosovë, nga mjetet e shtypit të nxjerrura jashtë vendit, për fenë islame është futur edhe shprehja ISIS. Për një përkufizim të saktë të kësaj shprehje në gjuhën greke ende duket të jetë herët pasi që kjo shprehje ka disa kuptime, aty përfshihet edhe termi islamizmi dhe elemente tjera që shpesh edhe nuk kanë të bëjnë konkretisht me fenë e bektashinjve.

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

 Commons: Muslims – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale