Gjuha perse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gjuha perse
Flitët në Azia
Taksonomia
Filogjeneza Perse

Gjuha perse (persishtja) është një gjuhë iranike që flitet në Irani, Afganistan, Taxhikistan dhe Uzbekistan. Është e klasifikuar si vazhdim i persishtes së mesme, gjuha zyrtare dhe letrare e Perandorisë Sasanide, vetë një vazhdim i persishtes së vjetër, gjuha e Perandorisë Ahemenide. Gjuha perse është gjuhë pluricentrike dhe gramatika e saj është e ngjashme me shumë gjuhët e sotme Evropiane. Gjuha perse (persishtja) është një gjuhë iranike që flitet ne Irani, Afganistan, he Taxhikistan. Është e klasifikuar si vazhdim i persishtes së mesme, gjuha zyrtare dhe letrare e Perandorisë Sasanide, vetë një vazhdim i persishtes së vjetër, gjuha e Perandorisë Ahemenide. Gjuha perse është gjuhë pluricentrike dhe gramatika e saj është e ngjashme me shumë gjuhët e sotme Evropiane.

Me një histori të gjatë para Islamit (kur ishte persishtja e mesme), persishtja ishte gjuha e parë në botën Islame që e thyej monopolin e arabishtës në letërsi. Kështu u popullarizua persishtja në shkrimin e poezisë në botën lindore.