Filozofia Islame

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një dorëshkrim arab nga shekulli i 13-të që përshkruan Sokratin (Soqrāt) në diskutim me nxënësit e tij

Filozofia Islame (arabisht: فلسفة إسلامية falsafat 'iislamia) është filozofia e cila rrënjët e saja i ka në bazat e pastra islame edhe atë tek Kur'ani dhe sunneti.

Historia e filozofisë islame[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga filozofët më të njohur islam të cilët kanë lënë gjurmë, me ndikimin e tyre, ndër filozofët e gjithë botës janë Atiruddin Mufaddal el-Abhariun (? - 1264), Muhammed ibn Abdilhakk ibn Sab’ini (1217/1218 - 1270), Nexhmuddin Ali Katibi Kazviniu (1276 - ?), Rashiduddin Fadlull-llahu (1247 - 1318), Kutbuddin Raziu (Muhammed ibn Ebi Xha’fer ? - 1364).

Filozofia moderne islame[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndikimet filozofike islame[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filozofia islame edhe përkundër mos vlerësimit nga perëndimorët ka pasur ndikim të madh në filozofinë e gjithëmbarshme.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]