Jump to content

Filozofia klasike islame

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ibn Rushdi, fondatori i Averroizmit

Filozofia klasike islame është një periudhë e zhvillimit intensiv filozofik që fillon në shekullin 2-të hixhrikalendarit islam (fillimi i shekullit të 9-të të e.s. ) dhe zgjat deri në shekullin e 6-të hixhri (fundi i shekullit të 12-të të erës sonë).

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Periudha klasike e filozofisë islame në kulminacionin e zhvillimit të saj njihet si Epoka e Artë Islame, dhe arritjet e kësaj periudhe patën një ndikim vendimtar në zhvillimin e filozofisë dhe shkencës moderne. Për Evropën e Rilindjes, "Inovacionet myslimane detare, bujqësore dhe teknologjike, si dhe shumë teknologji të Azisë Lindore nëpërmjet botës myslimane, bënë rrugën e tyre drejt Evropës Perëndimore në një nga transferimet më të mëdha të teknologjisë në historinë botërore". [1] Kjo periudhë fillon me el-Kindin në shekullin e 9-të dhe përfundon me Averroes (Ibn Rushd) në fund të shekullit të 12-të. Vdekja e Averroes në mënyrë efektive shënon fundin e një disipline të veçantë të filozofisë islame të quajtur zakonisht Shkolla Arabe Peripatetike, dhe aktiviteti filozofik ra ndjeshëm në vendet perëndimore islamike, përkatësisht në Spanjën islamike dhe Afrikën e Veriut, megjithëse vazhdoi për shumë më gjatë në vendet lindore, në veçanti Persia dhe India ku disa shkolla të filozofisë vazhduan të lulëzojnë: Avicenizmi, filozofia iluministe, filozofia mistike dhe teozofia transcendente.

Disa nga arritjet e rëndësishme të filozofëve të hershëm myslimanë përfshinin zhvillimin e një shkence strikte të citimit, isnad ose "mbështetje"; zhvillimi i një metode të hulumtimit të hapur për të hedhur poshtë pretendimet, ixhtihadit, i cili mund të zbatohet përgjithësisht për shumë lloje pyetjesh (edhe pse për të cilat të zbatohet është një çështje etike); gatishmëria për të pranuar dhe sfiduar autoritetin brenda të njëjtit proces; njohja se shkenca dhe filozofia janë të dyja në varësi të moralit dhe se zgjedhjet morale duhet të bëhen përpara çdo hetimi ose shqetësimi për secilën prej tyre; ndarja e teologjisë (kelam) dhe ligjit (sheriatit) gjatë periudhës së hershme abasidike, një pararendës i sekularizmit;[2] dallimi midis fesë dhe filozofisë, duke shënuar fillimin e mendimit laik; fillimi i një procesi të rishikimit nga kolegët; idetë e hershme mbi evolucionin; fillimet e metodës shkencore, një kontribut i rëndësishëm në filozofinë e shkencës; futja e logjikës modale kohore dhe logjikës induktive; fillimi i filozofisë sociale, duke përfshirë formulimin e teorive mbi kohezionin social dhe konfliktin social; fillimi i filozofisë së historisë; zhvillimi i romanit filozofik dhe konceptet e empirizmit dhe tabula rasa; dhe dallimin mes esencës dhe ekzistencës.

Saadia Gaon, David ben Merwan el-Mukkamas, Meimonidi dhe Tomas Akuinas, u ndikuan nga vepra mutazilite, veçanërisht Avicenizmi dhe Averroizmi, dhe Rilindja dhe përdorimi i metodave empirike u frymëzuan të paktën pjesërisht nga përkthimet arabe të greqishtes, hebraike, vepra persiane dhe egjiptiane të përkthyera në latinisht gjatë Rilindjes së shekullit të 12-të dhe të marra gjatë Reconquista në 1492.

Filozofia e hershme islame mund të ndahet në grupe të qarta ndikimesh, degësh, shkollash dhe fushash.[3][4][5][6][7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Glick, Thomas F.; Livesey, Steven John; Wallis, Faith (2005), Medieval Science, Technology, and Medicine: An Encyclopedia, Routledge, ISBN 0-415-96930-1, OCLC 218847614 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Morelon, Régis; Rashed, Roshdi (1996). Ency Hist Arab Science V 3. London: Routledge. ISBN 9780203086537. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Razavi, Mehdi Amin (1997), Suhrawardi and the School of Illumination, Routledge, ISBN 0-7007-0412-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Nasr, Seyyed Hossein (1 janar 1993). Introduction to Islamic Cosmological Doctrines, An (në anglisht). State University of New York Press. ISBN 978-1-4384-1419-5.
 • De Lacy O'Leary, D.D. How Greek Science Passed to the Arabs. Chapter XIII: "The Arab Philosophers". First published in Great Britain in 1949 by Routledge & Kegan Paul Ltd.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ History of Europe - Middle Ages - Reform and renewal - Christianity, Judaism, and Islam, use TOC
 2. ^ Kevin Staley (1989). "Al-Kindi on Creation: Aristotle's Challenge to Islam", Journal of the History of Ideas 50 (3), p. 355-370.
 3. ^ Anthony Kenny, Aquinas on Mind (London: Routledge, 1993), p. 24, 26, 28
 4. ^ De Anima 413a4-5; 414a19-20
 5. ^ "This intellect is separate, unaffected, and unmixed [...] In separation, it is just what it is, and this alone is immortal and eternal" (De Anima 430a18, 23-24).
 6. ^ Medieval Philosophy, ed. John Marenbon (London: Routledge, 2003), p. 54
 7. ^ Timothy Robinson, Aristotle in Outline (Indianapolis: Hackett, 1995) p. 51